Foto: Ulf Huett
Färgglad böngryta.

Böngryta – nyttigt och riktigt gott

5 (1 röst)

– Jag fastnade på riktigt för bönor när jag besökte New Orleans för första gången och åt mig runt på olika bbq-hak. Där får du en slev välsmakande bönor till nästan allt du äter, ofta någon form av små svarta bönor. Nyttigt är det visst också, säger Per Ehrlund i sin kokbok Grilla mer.

Böngryta

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 3 vitlöksklyftor, fint skivade
  • 1 gul lök, delad och skivad
  • 2 färska lökar, hackade med blast och allt
  • 2 röda chilifrukter, grovt hackade
  • 1 msk spiskummin, malen
  • 1 tsk chilipulver
  • 0.5 tsk paprikapulver, rökt
  • 500 g borlottibönor, kokta
  • 500 g svarta bönor, kokta
  • 1 dl spad, från de svarta bönorna
  • 1 msk rapsolja
  • 5 dl öl, ljus lager (typ dortmunder)
  • 0.5 dl äppelcidervinäger
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1.5 dl koriander, hackad (spara 0.5 dl till garnering)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

avAftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM