Broccoligratäng – grönt är skönt – och gott

4,9 (8 röster)

Vegetariskt recept på den goda gratängen

Foto: Thinkstock
Broccoligratäng

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Broccoligratäng är gott och enkelt. Servera den som huvudrätt eller tillsammans med till exempel kyckling. Eller strö över lite stekt bacon eller rostade pinjenötter som smaksättare.

Broccoligratäng

Antal: 4 portioner Förberedelsetid: 10 min Tillagningstid: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg broccolibuketter, frysta går bra

  • 4–5 ägg 

  • 0.75 dl vetemjöl 

  • 1 dl grädde 

  • 2.5 dl standardmjölk 

  • salt och peppar

  • 1 msk dijonsenap 

  • 250 g riven ost, gärna med smak

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader.

  2. Koka de frysta broccolibuketterna 1 minut. Häll av vattnet och spola av dem med kallt vatten. Låt rinna av i durkslag.

  3. Smörj ugnsformen.

  4. Vispa ihop äggen med mjölet och vispa sedan i grädde och mjölk. Tillsätt senap och smaka av med salt och peppar. Rör i hälften av osten i äggstanningen.

  5. Lägg de avrunna broccolibuketterna i formen. Häll över äggstanningen och strö över resten av osten.

  6. Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter eller tills äggblandningen stannat. Prova med en sticka om den är klar efter 20–25 minuter. Blir osten för mörk, täck formen med aluminumfolie.

  7. Servera som ensamrätt eller som tillbehör, till exempel grillad kyckling. Om du vill kan du strö över pinjenötter eller stekt, strimlad bacon.

ARTIKELN HANDLAR OM