Ramensoppa med shiitake och krispig tofufärs

5 (1 röst)

Ramen med knaprig topping– smakrik och värmande soppa

Foto: Lena Granefelt
Ramensoppa med shiitake och krispig tofufärs

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Ramen i rykande het soppa värmer gott. Mättande nudlar och asiatiska smaker av sesamolja och chili sätter fart på smaklökarna. Lägg till den goda shiitaken och krispig tofufärs och det hela blir perfekt.

Ramen – soppa med shiitake och tofu

Bege dig till närmaste asiatiska livs för att leta upp torkad shiitake, lite fermenterade grönsaker, chiliolja, sesamolja och favoritnudlarna pronto. Vi blandar hejvilt mellan sichuanesiskt och japanskt, en rätt som heter dan dan från Sichuan som vanligtvis är med fläskfärs har inspirerat toppingen, men vi kör på egen tofufärs med lite jordnötter.

Portioner: 4 portioner Förberedelsetid: 2 tim Tillagningstid: ca 1 tim

Ingredienser:

  • 350 g nudlar, till exempel ramen, somen eller udon (för tjocka nudlar)

Buljong:

  • 30 g torkad shiitakesvamp

  • 2 l vatten

  • 2 medelstora morötter (cirka 200 g)

  • 1 medelstor palsternacka (cirka 70 g)

  • 1 stor gul lök (cirka 200 g)

  • 5 vitlöksklyftor

  • 50 g ingefära

  • 2 msk neutral olja

  • ca 1 dl japansk soja

  • 3 msk risvinäger

Tofufärs

  • 300 g fast tofu

  • 1 dl salta jordnötter

  • 100 g vårlök

  • 1 tsk neutral olja

  • 2 tsk sesamolja

  • 2 tsk japansk soja

  • 1 tsk chiliolja

Topping:

  • shiitakesvampen från buljongen

  • 1 msk neutral olja

  • 2 tsk japansk soja

  • 1 stor pak choi (cirka 150 g)

  • 1 burk fermenterade grönsaker (till exempel

  • zhacai eller preserved vegetables)

  • 2 msk svarta sesamfrön

  • 1 dl finhackad vårlök

  • 2 msk chiliolja

  • 2 msk sesamolja

Gör så här:

  1. Blötlägg svampen i 1 liter vatten och ställ i kylen i minst två timmar eller över natten.

  2. Rengör morot, palsternacka och lök och grovhacka. Skalet ska vara kvar, men se till att skölja noga från grus och liknande. Krossa 4 vitlöksklyftor med skalet på med en stor kniv mot en skärbräda. Riv 1 tsk av ingefäran och skär resten med skalet på i små skivor. Riv den sista vitlöken fint och lägg undan tillsammans med den rivna ingefäran.

  3. Hetta upp 2 msk neutral olja i en stor kastrull och ha i morot, vitlök, gul lök, palsternacka och ingefära. Stek på hög värme under omrörning i cirka 5 minuter. Det får gärna bli lite brunt men inte bränt i botten av kastrullen, det ger extra smak. Ha på 1 liter vatten, 1 dl japansk soja och 3 msk risvinäger och låt småputtra under lock i 30 min. Medan buljongen kokar kan du börja tillreda tofun.

  4. Riv tofun på ett grovt rivjärn, lägg sedan på lite hushållspapper så att den får vätska av sig. Mortla eller mixa jordnötter grovt och finhacka vårlöken. Hetta upp neutral olja, sesamolja, soja och chiliolja i en stekpanna och stek sedan riven tofu och jordnötter på hög värme under omrörning tills den är krispig, cirka 10 minuter. Tillsätt den hackade vårlöken precis på slutet.

  5. När buljongen kokat i 30 minuter silar du av grönsakerna och behåller buljongen. Sila även av shiitaken och krama ur vätskan, men behåll både blötläggningsvattnet och svampen. För samman grönsaksbuljongen med shiitake-vattnet och tillsätt den rivna ingefäran och den rivna vitlöken som du förberett i steg 1.

  6. Beroende på hur salta de fermenterade grönsakerna som du köpt är (smaka!) kan du salta av dem lite genom att blötlägga dem i kallt vatten en halvtimme innan servering.

  7. Stek shiitakesvampen med 1 msk neutral olja och 2 tsk soja p. hög värme tills gyllene och krispig runt om, cirka 7 minuter. Stek även pak choi hårt i olja på hög värme så att de får färg på båda sidor.

  8. Blanda 2 msk chiliolja och 2 msk sesamolja i ett glas.

  9. Koka nudlarna enligt paketets anvisning, häll av när de är klara och skölj under kallt vatten någon minut för att få bort stärkelsen. Samtidigt kan du värma buljongen i ca 5 minuter och sila av den en sista gång.

  10. Fördela nudlar i skålar och häll över buljong och toppa med tofufärsen, stekt shiitake och pak choi, fermenterade grönsaker, vårlök, sesamfrön och ringla sist men inte minst över chili- och sesamoljan. Servera!

Recept ur boken ”Gröna linjen” (Ordfront förlag) av Alice Knutas och Linn Lundberg. Foto: Lena Granefelt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Soppa