Foto: Nna Kindbro
Vaniljkola med havssalt har en strykande åtgång.

Vaniljkola med havssalt – godaste julkolan

5 (1 röst)

Len och perfekt mjuk kola – så lyckas du

Len och mjuk kola som smälter i munnen och så ett litet extra sting med havssalt som pricken över i. Hemgjord kola hör till favoriterna på julens gottebord.

Inte för mjuk och inte för hård. Ska kolan bli perfekt krävs en termometer. I det här receptet behöver termometern kunna mäta ända upp till 175 grader. Slå in kolabitarna i smörpapper och göm dem i kylen, annars lär de vara slut redan innan Lucia.

En portion motsvarar en sats kola.

Vaniljkola med havssalt

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 3 dl socker
  • 1 dl glykossirap
  • 80 g smör
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk havssalt
  • 1 vaniljstång
  • havssalt, att strössla ovanpå

Gör så här

avNina Kindbro

Så gör du kulprovet

  • Fyll ett glas med riktigt kallt vatten.

  • Droppa lite kolasmet i vattenglaset.

  • Vänta två minuter tills kolan verkligen är kall och fiska upp den. Om det går att rulla en kula är kolan klar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Julgodis

Recept

Jul

Bakning