Har du koll på matmärkningarna?

avJosefine Elfström

Foto: COLOURBOX

Ekologiskt, närproducerat, rättvisemärkt – butikerna konkurrerar för fullt om miljövänliga alternativ. 

För att ge oss konsumenter en hjälp på traven märks många varor med symboler.

Men vet vi vad de betyder? Aftonbladet har listat några av de vanligaste. 

Redan på 1970-talet fanns miljömärkta livsmedel, då via inköpsföreningar som var inriktade på alternativodlad mat. 

Därefter har trenden vuxit. Och det med råge. Idag är det fler producenter än någonsin som miljömärker sina varor.

–  Syftet med reglerna om livsmedelsinformation är att garantera konsumenternas säkerhet och se till att ingen blir vilseledd av hur ett livsmedel presenteras, säger Joakim Meuller Bäckman, inspektör på Livsmedelsverket, och fortsätter: 

– Konsumenterna ska ha möjlighet att göra säkra och medvetna val, särskilt utifrån hälsomässiga, ekonomiska, miljömässiga, sociala och etiska överväganden. 

Falska märken

Men se upp, det finns även falska miljömärken. Det kan vara fiskar, blommor och andra märken som producenterna själva hittar på för att varorna ska ge ett miljövänligt intryck. Naturskyddsföreningen betonar att sådana märken gör skada eftersom de förvirrar konsumenterna.

Hur gör vi för att stävja oseriösa märkningar?

– Alla livsmedelsföretagare ska genomgå offentlig kontroll, även om undantag tyvärr förekommer. I den kontrollen ingår att kontrollera om märkning på produkter är korrekt, säger Joakim Meuller Bäckman.

  • I djungeln av märkningar för olika livsmedel är det bra att känna till vad de olika symbolerna står för. Här kommer de viktigaste att hålla ordning på.

ARTIKELN HANDLAR OM