Jordgubbsylt

Foto: Björn Lindahl
Vad sägs om pannkakor med hemgjord jordgubbsylt?

avJohan Gunnarsson

MAT & DRYCK

”Att koka sylt på jordgubbar är ett alldeles utmärkt sätt att konservera sommaren på. Sylten fungerar utmärkt som tårt- och kakfyllning, till pannkakor och våfflor, till smoothies och drinkar och som sås till glassdesserten.”

2 stora burkar

700–800 g jordgubbar

3 dl strösocker

1 1/2–2 tsk vaniljsocker

1 krm natriumbensoat

Gör så här:

  1. Ansa jordgubbarna och lägg dem i en stor bunke. Tillsätt sockret och blanda runt. Låt jordgubbarna stå och safta till sig en timme eller två.

  2. Lägg jordgubbarna i en kastrull. Tillsätt vaniljsocker (har du en äkta vaniljstång går det självklart utmärkt att använda den i stället) och koka upp på medelvärme. Låt småputtra i cirka 10 minuter (för en ganska lös sylt) eller cirka 15 minuter om du önskar en lite hårdare sylt. Ta kastrullen av värmen och ta bort skummet.

  3. Mät upp natriumbensoaten och rör ut den i lite av sylten. Blanda sedan med sylten i kastrullen.

  4. Häll upp sylten på rena och varma burkar. Sätt på lock. Ställ burkarna uppochned en halvtimme och vänd dem sedan. Låt svalna i rumstemperatur. Jordgubbssylten kan därefter förvaras i matkällare eller kyl och håller ända till nästa sommar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Jordgubbar