Tre sorters aioli - här är recepten

Foto: Matilda Lindeblad/Johnér
Det finns flera olika sätt att tillaga aioli på.
MAT & DRYCK

Aioli till fisk, potatis eller bara på en bit bröd. Vem älskar inte den vitlökiga såsen från medelhavet? Här är recepten som passar den vanlige, den syrlige och den som gillar lite mer kryddning.

Aioli heter såsen som är så populär runt medelhavet. På katalanska betyder namnet bokstavligen vitlök och olja, vilket är såsens grundingredienser.

Klassisk, 4 portioner

Gör så här:

  1. Rör ihop en tesked dijonsenap, en tesked vinäger och två äggulor.

  2. Tillsätt 1,5 deciliter rapsolja och lika mycket olivolja, genom att först droppa i oljorna och sedan hälla i en tunn stråle. Rör om samtidigt.

  3. Smaksätt med vitlök och salt.

Chiliaioli, 4 portioner

Gör så här:

  1. Rör ihop senap, vinäger och äggulor.

  2. Tillsätt oljorna.

  3. Smaksätt med vitlök och salt, men tillsätt även chili. Dela en chili på längden, ta bort kärnorna och finhacka.

  4. Blanda även i citronsaft och chilisås efter smak.

Limeaioli, 4 portioner

Gör så här:

  1. Blanda en deciliter majonnäs med rivet skal av en lime.

  2. Tillsätt en pressad vitlöksklyfta och en halv tesked flingsalt.

  3. Förvara i kylen innan servering.

Mat du ska undvika på natten - ät detta istället 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Recept