Frozen cheesecake med hallon

5 (1 röst)
Foto: Thinkstock
Frozen cheesecake med frostiga bär på toppen.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Frozen cheesecake är en härlig dessert med samma konsistens som glass, fast luftigare. Toppa med läckert frostnupna bär.

Frozen cheesecake

Portioner: 15 bitar Tid: 30 min + 4 timmar i frysen

Botten

  • 60 g smör

  • 200 g digestivekex

  • 50 g pistagenötter

Fyllning:

  • 2 gelatinblad

  • 200 g färska eller frysta hallon

  • 100 g vit choklad

  • 4 dl vispgrädde

  • 4 ägg

  • 1 dl strösocker

  • 1 msk vaniljsocker

  • 200 g philadelphiaost

Till servering:

  • 3 dl blandade färska bär. Tex hallon, blåbär, körsbär, jordgubbar, björnbär

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll smör, kex och nötter i en matberedare och mixa till smulor. Tryck ut smulorna i en springform, cirka 22 cm diameter, och tryck upp smulorna 2 cm runt kanten.

  2. Gör fyllningen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Lägg hallonen i en kastrull på medelvärme och koka upp och låt sjuda i cirka 5 minuter.

  3. Mixa hallonen släta med stavmixer. Tillsätt gelatinbladen och rör tills de smält helt och allt är ordentligt blandat. Låt hallonmixen svalna något.

  4. Smält den vita chokladen tillsammans med 1 dl grädde i en kastrull på svag värme eller över ett vattenbad. Låt svalna något.

  5. Separera äggen och lägg gulorna i en bunke och vitorna i en annan.

  6. Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker till ett vitt skum. Blanda ner philadelphiaosten och rör till en klumpfri smet. Tillsätt hallonkompotten och blanda väl.

  7. Vispa 3 deciliter grädde i en bunke tills det börjar bildas toppar och blanda sedan ner choklad- och gräddblandningen. Rör ner äggsmeten och blanda väl.

  8. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner det i gräddblandningen.

  9. Häll smeten i springformen och frys i minst 4 timmar, gärna över natten.

  10. Ta ut cheesecaken ur frysen 1–2 timmar innan servering och toppa med färska, blandade bär. Ställ in i frysen igen.

  11. Ta ut cheesecaken och lossa den från formens kant antingen genom att värma den från utsidan med en gasolbrännare eller varmt vatten eller genom att spola en kniv med varmvatten och skära längs med formens insida.

ARTIKELN HANDLAR OM