Röd linssoppa med pyttrester

Foto: Åsa Dahlgren
Röd linssoppa: soppa som både är snabb, smakrik och nyttig.
MAT & DRYCK

En nyttig och smakrik soppa som snabbt blir hela familjens favorit. Toppa med resterna från gårdagens pyttipanna och gör den extra matig och rejäl.

Röd linssoppa med pyttrester

2 liter soppa

Ingredienser:

  • 200 g rotfrukter

  • 1 bit ingefära

  • 1 gul lök

  • 3 vitlöksklyftor

  • olja

  • 2 dl torkade röda linser

  • curry

  • malen gurkmeja

  • lite chili, t ex chiliflakes

  • 400 g krossade tomater

  • 1 grönsaksbuljongtärning

  • 1 liter vatten eller efter önskad konsistens

  • salt och peppar

  • 2 dl kokosgrädde

Till servering:

Rester från ugnspyttipanna

Gör så här:

  1. Skölj och borsta rent rotfrukterna, behåll gärna skalet och därmed mer av näringen. Skala och riv ingefäran.

  2. Skiva rotfrukter, lök och vitlök. Fräs i olja tillsammans med linser och kryddor. Häll på tomater, buljong och vatten. Krydda med salt och peppar. Tillsätt ingefäran. Låt puttra under lock på svag värme i 15–20 minuter.

  3. Rör ner kokosgrädden och smaka av med salt och peppar. Toppa med resterna från pytten.

Tips – så får du barnen att äta soppa

  • Våra barn dricker hellre soppa i mugg. De föredrar mixad, slät soppa framför bitar och de toppar gärna med brödkrutonger och rostad lök. Späd soppan med lite extra kokosgrädde om dina barn tycker soppan är stark.

Recept från boken ”Nyfiken grönare” av Cecilia Blankens och Kristin Johansson. Åsa Dahlgren (foto). Norstedts.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept