GRILLRECEPT PRESENTERAS AV

Satayspett av tofu med jordnötssås

Foto: LINUS HALLGREN
Satayspett av tofu med jordnötssås.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Satayspett med jordnötssås – den sötstarka jordnötssåsen gillas av både stora och små. Och när grillen ändå är igång så passa på att lägga på några skivor vattenmelon, magiskt gott. Recept ur Mattias Kristianssons nya kokbok BBQ vegan.

Satayspett av tofu med jordnötssås

Antal: 4 portioner Tid: 60 minuter

Ingredienser:

  • 400 g fast tofu eller valfritt vegokött

Sataymarinad:

  • 1 stjälk citrongräs

  • 2 msk rapsolja

  • ó dl sojasås

  • 2 msk agavesirap

  • 1 lime, saften

  • 2 rivna vitlöksklyftor

  • 2 tsk gurkmeja

  • 1 klyfta vattenmelon (ca 500 g)

  • rapsolja att pensla med

Jordnötssås:

  • 2 dl krämigt

  • jordnötssmör

  • 2 lime, saften

  • 1 msk riven färsk

  • ingefära

  • 1 riven vitlöksklyfta

  • 2 msk agavesirap

  • 2 msk sojasås

  • 2 msk vatten

  • 1 dl osaltade

  • jordnötter

  • 1 färsk röd chili

Gör så här:

  1. Tofu: Skär i tärningar och lägg i en plastpåse.

  2. Sataymarinad: Hacka citrongräset fint och blanda med rapsolja, sojasås, agavesirap, limesaft, rivna vitlöksklyftor och gurkmeja i en skål. Häll ner i plastpåsen och blanda runt. Låt marinera i minst 30 minuter, helst längre.

  3. Trä upp tofu eller vegokött på grillspett. Lägg på en grill och grilla tills de har fått fint med färg och grillränder. Skär vattenmelonen i tjocka skivor och pensla med rapsolja.

  4. Lägg på grillen tills den får fina grillränder.

  5. Jordnötssås: Släng ner jordnötssmör, limesaft, riven ingefära, riven vitlöksklyfta, agavesirap, sojasås och vatten i en matberedare. Mixa till en slät sås.

  6. Hacka jordnötter och röd chili fint. Vänd ner i såsen.

  7. Servera satayspetten tillsammans med grillad vattenmelon och jordnötssås.

ARTIKELN HANDLAR OM