Macarons – så lyckas du med kakorna

4,4 (5 röster)
Foto: Brooke Lark, Unsplash
Macarons

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Macarons – det kan vara med lite skräckblandad förtjusning man ger sig på att försöka få till dessa små bakverk. Ska det lyckas eller ska det bli pannkaka? Här är ett recept som ökar chanserna att imponera vid nästa fika med utsökta små macarons.

Macarons

Antal: 40 stycken Tid: cirka 2 timmar

Ingredienser

Maränger:

  • 150 g mandelmjöl

  • 150 g florsocker

  • 35 + 150 g strösocker

  • 0,5 dl vatten

  • 60 + 60 g äggvita, dela upp i två olika skålar

  • Hushållsfärg

Smörkräm:

  • 150 g rumsvarmt smör

  • 2 dl florsocker

  • 1 äggula

  • 1 vaniljstång

  • 1 tsk vaniljsocker

  • saften från en halv citron

Du behöver en termometer, hushållsvåg, spritspåse

Så här gör du

  1. Maräng. Mixa mandelmjöl och florsocker, ställ åt sidan.

  2. Häll vatten och 150 gram strösocker i en kastrull. Koka upp till 118 grader.

  3. Vispa under tiden 60 gram äggvita till mjukt skum i köksmaskin med ballongvisp. Tillsätt 35 gram strösocker under vispningen.

  4. När sockerlagen nått upp till 118 grader häller du ner den i marängen med vispen i gång på medelhastighet. Häll relativt snabbt eftersom sockret stelnar annars. Höj hastigheten och vispa marängen tills den kommit ner i rumstemperatur och är snyggt glansig. Det kan ta 15–20 minuter. Konsistensen ska vara seg och tjock så den inte rinner ut. Vill du ha färg på marängen tillsätter du någon droppe hushållsfärg

  5. Rör ner den andra äggvitan i mandelmjölet. Smaksätt kakorna här med till exempel vanilj, kakao, lakrits, hallon eller blåbär. Helst i pulverform, annars kan konsistensen påverkas för mycket. Vänd ner marängen i mandelblandningen. Vänd försiktigt till en jämn smet. Klicka ut en sked smet på bakplåtspappet, den ska flyta ut lite så att ytan blir slät men ändå hålla formen.

  6. Ställ spritspåsen i en hög skål och trä påsen över kanten så den håller sig stilla. Fyll påsen med marängsmeten. Spritsa jämnstora klickar smet på bakplåtspapper, rita lagom stora cirklar med hjälp av ett snapsglas om du vill. Låt marängerna stå och torka i 30–60 minuter. De ska vara lite torra på ytan innan de gräddas. Sätt ugnen på 150 grader och grädda marängerna 13–14 minuter. Håll koll, de ska inte få färg.

  7. Smörkräm. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Bland florsocker, vaniljfrön och vaniljsocker och vispa med smöret tills det blir fluffigt. Tillsätt äggulan och vispa lite till. Smaksätt med citron. Spritsa smörkrämen på hälften av marängerna och sätt ihop dem två och två till macarons

  8. Bravo! Du lyckades.

ARTIKELN HANDLAR OM