Pepparkakor

Så gör du godaste pepparkakorna

Foto: Stefan Mattsson
Peppakakor

avJon Hansson

MAT & DRYCK

Här är ett recept på pepparkakor från en mästerkonditor.
Kom ihåg att degen behöver vila under natten innan den formas till kakor och gräddas i ugnen.

Man skulle kunna tro att det inte går att variera receptet på pepparkakor så värst mycket. Men det gör det. En djungel av mjöl, farin och kryddnejlika. Men vi håller Sveriges meste mästerkonditor Jan Hedh i handen på den här färden. Om möjligt – väg alla ingredienser. Det är bra att vara exakt när man bakar. Obs! Degen ska svälla ett halvt dygn.

Pepparkakor

Portioner: ca 200 kakor Förberedelsetid: 12 h (ink vila) Tillagningstid: 10 minuter

Ingredienser:

  • 300 g smör

  • 12 g malen (2 msk) ingefära

  • 12 g malen (2 msk hela) kryddnejlika

  • 20 g malen (2,5 msk) kanel

  • 2 g malen (1,5 tsk korn) kryddpeppar

  • 1,1 kg (cirka 20 dl) vetemjöl

  • 15 g (1 msk) bikarbonat

  • 420 g (3 dl) ljus sirap

  • 200 g (2,2 dl) strösocker

  • 200 g (2,7 dl) brun farin

  • 300 g (3 dl) vispgrädde, 40 procents fetthalt

  • Mjölk till pensling

Gör så här:

  1. Ta fram smöret så att det blir hyfsat mjukt.

  2. Mal hela kryddor. Sikta ner i en stor bunke tillsammans med mjölet och bikarbonaten.

  3. Arbeta ihop till en deg med smöret, sirapen, sockret, farinen och grädden. Plasta in degen och lägg i kylen över natten.

  4. Värm ugnen till 200 grader.

  5. Kavla ut degen tunt i omgångar på lätt mjölat bord med likaledes lätt mjölad kavel. Stick ut snygga kakor med formar eller vass kniv. Lägg kakorna på papprad plåt. Pensla dem med mjölk.

  6. Baka vackert bruna i cirka 10 minuter.

  7. Förvara tätt och torrt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Julmat

Jul

Julgodis

Bakning