Mazarinkaka – mjuk och saftig kaka med glasyr

4 (14 röster)

Mazarinkaka – gott och enkelt recept på den klassiska kakan

Foto: Thinkstock
Mazarinkaka, gott till kaffet.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Mazarinkaka – den saftiga sockerkakan får härliga smaker av mazarin från mandel och bittermandel. Den söta glasyren matchar perfekt.

Mazarinkaka

Antal: 8–10 bitar Tid: 30 minuter + 1 timme i ugnen och avsvalning

Ingredienser

  • 1 ägg

  • 8 droppar bittermandelolja eller 6 bittermandlar

  • 1,5 dl mjölk

  • 3 dl strösocker

  • 25 sötmandlar

  • 3 dl vetemjöl

  • 0,5 tsk bakpulver

  • 1 msk vaniljsocker

  • 175 g smör

  • smör och ströbröd till formen

Glasyr

  • 1 dl florsocker

  • 1-2 tsk vatten

Tips: Om du vill ha rosa glasyr droppar du i lite röd hushållsfärg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.

  2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.

  3. Vispa ägget med bittermandelolja och mjölk. Använder du hel bittermandel så finriver du den först.

  4. Mal mandeln. Tillsätt socker, den malda mandeln, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i äggvispet.

  5. Rör i det smälta smöret. Blanda väl.

  6. Smörj och bröa en form med löstagbar botten, cirka 24 centimeter i diameter.

  7. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka en timme.

  8. Blanda florsocker och vatten till en slät smet och vred ut över kakan när den svalnat.

ARTIKELN HANDLAR OM