Gratinerad gnoochi med broccoli och gorgonzola

Ett av Paolo Robertos bästa recept

Foto: Anna Huerta
Historisk gnoochi med gorgonzola.
MAT & DRYCK

Gnoochi har historiska anor, berättar Paolo Roberto:
– Libertinen och förförarnas förförare, Casanova, lyckades den 1 november 1756 fly från det fruktade fängelset i Doge – palatset, ut på Ponte dei sospiri (Suckarnas bro) och ut i friheten. Ett avgörande moment i flykten sägs vara att han mutade en vakt med en tallrik gnocchi. Jag vill gärna tro att det var detta recept som användes, eftersom det är både venetianskt och korrumperande gott.

Gratinerad gnoochi med broccoli och gorgonzola

4 portioner

Ingredienser:

250 g broccoli, fryst och tinad eller färsk

ca 4 msk olivolja

1 finhackad schalottenlök

1 finhackad vitlöksklyfta

salt och svartpeppar

800 g–1 kg färsk potatisgnocchi

2 msk rostade och hackade valnötter

1 ½–2 dl nyriven parmesanost

1 dl hackad persilja

Gorgonzolasås:

ca 200 g gorgonzola

20 g smör

2 msk idealmjöl

ca 4 dl mjölk, 3% fetthalt

1–1 ½ tsk torkad mynta

rivet skal av 2 små citroner

salt och svartpeppar

1 äggula

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 °. Dela broccolin i små, små buketter och skär gorgonzolan i bitar. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. Tillsätt broccoli, lök, vitlök, salt och peppar. Låt alltsammans fräsa i 5–6 minu - ter. Rör om då och då, men försiktigt så att broccolibuketterna förblir hela. Lägg upp allt på ett fat när broccolin är lite mjuk men fortfarande har lite tuggmotstånd.

  2. Smält smöret i en kastrull, gärna en med beläggning. Rör i mjölet, blanda noga och späd därefter med mjölken. Tillsätt mynta, citronskal (spara lite att strö över), salt och peppar. Låt såsen koka på svag vär - me i cirka 5 minuter. Ställ åt sidan och rör snabbt ner äggulan. Tillsätt osten och låt den smälta under omrörning. För att få en krämig, inte alltför tjockflytande konsistens, späd med lite mjölk om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

  3. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg i gnocchin och koka den enligt anvisningarna på förpack - ningen (när gnocchin flyter upp till ytan är den färdig). Lyft upp dem med en hålslev.

  4. Bottna en ugnsform med ett tunt lager sås och varva sedan gnocchi, broccoli, sås, nötter, parmesan och persilja i formen. Gratinera i övre delen av ugnen i cirka 10 minuter. Strö över citronskal och servera.

Recept ur boken Paolo Robertos italienska kök - mat från gudarnas stig (Bonnier Fakta)

ARTIKELN HANDLAR OM