Semlor i långpanna – många och goda

Semlor i långpanna – enkelt när gästerna är många

Foto: Victoria Willén
Semlor i långpanna

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Semlor i långpanna – ska du bjuda många på semlor är det perfekt att baka i långpanna. Här är matbloggaren Victoria Willéns bästa recept.

Victoria Willén med matbloggen Victorias provkök bjuder på sitt bästa recept på semlor i långpanna. Victoria tipsar om att dela degen i två och göra vanliga semlor av ena halvan och i långpanna med den andra halvan, då är en plåt med måtten 35x25 centimeter lagom. Gör du hela satsen passar en stor långpanna eller plåt. När du delar kan du antigen göra en massa minisemlor eller lite färre men stora.

Semlor i långpanna

Antal: 30 st Tid:

Ingredienser

Bulldeg

 • 50 g jäst 

 • 100 g smör 

 • 0,5 tsk malen kardemumma 

 • 5 dl mjölk (3%) 

 • 2 ägg

 • 1,25 dl strösocker

 • 0,5 tsk salt 

 • ca 10–12 dl vetemjöl

Topping

 • mandelmassa

 • grädde

 • florsocker

Gör så här:

 1. Smula jästen i en bunke.

 2. Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken, kardemumma och ägg. Blandningen ska bli fingervarm max 37 grader. Rör ner mjölkblandningen i jästen och rör tills jästen lösts upp.

 3. Tillsätt socker, salt och rör om. Tillsätt till sist mjölet, var försiktig med mjölet för om det blir för mycket får du torrt och tråkigt bröd. Jag brukar tillsätta så det precis går att peta på degen med lätt mjölade fingrar utan att den klibbar. Sen tillsätter jag mer vid utbaket om det behövs. Ofta står degen till sig lite när den jäser och blir perfekt. Det ska givetvis inte vara bara klet utan det ska bli en deg. Prova med lite mjöl i taget. Kör degen i maskin cirka 7 minuter eller för hand lite längre. Låt degen jäsa i bunken cirka 30 minuter övertäckt med plastfolie eller en bakduk.

 4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda lätt så du får en fin deg. Lägg upp degen på en plåt med bakplåtspapper och kavla ut den så den blir cirka 2,5-3 centimeter tjock. Skär sedan degen i fyrkanter så stora som du vill ha dem, ända ner i plåten. På halva satsen fick jag ut 15 lite mindre semlor, se bild nedan. Gör du hela satsen på en plåt så får du säkert ut minst 30 semlor.

 5. Låt semlorna jäsa cirka 30 minuter under bakduk. Grädda semlorna på 225 grader ca 12-15 minuter, jag hade min plåt ungefär i mitten av ugnen. Lägg över aluminiumfolie mot slutet som de börjar bli för bruna. Du känner din ugn bäst då alla fungerar olika så håll koll på semlorna.

 6. Låt svalna och dela sedan upp semlorna försiktigt. Fyll den med hemmagjord mandelmassa (recept nedan) och vispad grädde. Toppa med florsocker och njut!

Mandelmassa: 
1 äggvita
2 dl mandelmjöl 
2 dl florsocker 

Gör så här: Vispa ihop allt till en lagom tjock massa. Behöver du ha den tjockare tillsätt mer mandelmjöl och florsocker behöver du ha den tunnare så tillsätt några droppar vatten.

Victoria tipsar!

När jag använder mandelmassan till semlor brukar jag blanda ner lite vispgrädde (ovispad) och lite inkråm från bullarna. Det blir så gott! Jag brukar alltså göra den lite lösare, jag gillar inte hårda mandelmasseklumpar i semlor.

Foto: Victoria Willén
Skär ända ner till botten.
Foto: Victoria Willén
Färdiggräddade.
ARTIKELN HANDLAR OM

Bakrecept

Semlor

Recept

Efterrätt