Fruktkaka med konjak

Så gör du godaste fruktkakan

Foto: Ulrika Pousette
Fruktkaka hör julen till

avAftonbladet

MAT & DRYCK

En rasande elegant fruktkaka!
– Det är nog den godaste kaka jag ätit, skrev en dam till mig om detta tävlingsbidrag som skickades in till en tidning för många år sedan, berättar småkaksdrottningen Birgitta Rasmusson.
– Fruktkaka skuren i tunna skivor är ett måste till afternoon tea. För oss hör fruktkaka julen till.

Fruktkaka med konjak

Antal portioner: Räcker till en stor kaka Förberedelsetid: 30 min Tillagningstid: 1 h

Ingredienser:

  • 200 g smör

  • 200 g socker

  • 3 ägg

  • 200 g vetemjöl (drygt 3 dl)

  • 2 tsk bakpulver

  • 50 g russin

  • 50 g korinter

  • 50 g suckat

  • 50 g syltat apelsinskal

  • Röda och gröna cocktailbär

  • 50 g mandel

  • Rivet skal av en citron

  • Saft av 1⁄2 citron

  • 2–3 msk konjak

  • Smör/Margarin och ströbröd till formen

Gör så här:

  1. Rör smör och socker vitt och pösigt. Rör ner äggen, ett i taget. Rör kraftigt mellan varje ägg.

  2. Blanda mjöl och bakpulver. Häll sedan i russin, korinter, suckat, apelsinskal, cocktailbär och hackad mandel i mjölblandningen och se till att allt får mjöl på sig.

  3. Rör ner frukt- och mjölblandningen i smeten, samt rivet citron- skal, citronsaft och konjak. Se till att smeten är ordentligt blandad.

  4. Häll smeten i en smord och bröad kransform på cirka 1 1⁄2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader cirka 60 minuter.

Receptet är hämtat från ”Birgittas bästa julkakor” av Birgitta Rasmusson, Ulrika Pousette (foto), Lind & Co förlag.

”Birgitta Rasmusson har samlat sina favoriter ”Birgittas bästa julkakor”.
ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Julmat

Jul

Bakning

Efterrätt