Plankstek – så gör du den goda klassikern

3 (16 röster)

Recept på plankstek – så gör du den goda klassikern själv

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Laga hemmagjord plankstek med entrecôte och pommes duchesse.
Många är vi som någon gång beställt en plankstek och stor stark för 99 kronor på den lokala puben. Men klassikern går även att göra hemma i köket – och den blir så mycket godare.

Plankstek

Portioner: recept för 4 personer Tid: 45 min

Ingredienser

  • 4 skivor entrecôte, tjocka, (à 200 g)

  • 1 tsk salt

  • 2 krm nymald svartpeppar

  • 2 msk smör

  • 4 tomater

  • 1 tsk olivolja

  • Bearnaisesås

Pommes duchesse (potatismos, typ)

  • 1 kilo potatis, mjölig

  • 0,5 dl vispgrädde

  • 0,5 dl mjölk

  • 3 msk mör

  • 1 äggula

  • 0,5 dl västerbottenost, riven

  • 1 tsk salt

  • 1 krm nymald svartpeppar

Gör så här:

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den i saltat vatten ca 15 min. Häll av vattnet och pressa potatisen. Rör ner grädde, mjölk och smör. Vispa till ett luftigt mos. Rör i ägg och ost och krydda med salt och peppar.

  2. Krydda köttet med salt och peppar på båda sidor och bryn det hastigt i smör ca 30 sekunder på varje sida i en het stekpanna. Låt köttet vila under ugnsfolie ca 10 min. Sätt ugnen på 250°.

  3. Lägg köttbitarna på portionsstora ekplankor. Lägg tomater vid sidan om och ringla olja över dem. Spritsa moset runt om. Ställ in plankorna högt upp i ugnen. Låt stå tills potatismoset fått fin, gyllene färg, ca 12 min.

  4. Ta ut plankorna och häll på bearnaisesåsen. Servera direkt!

Foto: Malin Arnesson
Plankstek. Häll på bearnaisesås och servera!
ARTIKELN HANDLAR OM

Recept