Plankstek – så gör du den goda klassikern

4 (1 röst)

Recept på plankstek

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Många är vi som någon gång beställt en plankstek och stor stark för 99 kronor på den lokala sunkpuben. Men klassikern går även att göra hemma i köket – och den blir så mycket godare.

Plankstek

(för 4 personer)

  • 4 skivor entrecôte, tjocka, (à 200 g)

  • 1 tsk salt

  • 2 krm nymald svartpeppar

  • 2 msk smör

  • 4 tomater

  • 1 tsk olivolja

  • Bearnaisesås

Pommes duchesse (potatismos, typ)

  • 1 kilo potatis, mjölig

  • 0,5 dl vispgrädde

  • 0,5 dl mjölk

  • 3 msk mör

  • 1 äggula

  • 0,5 dl västerbottenost, riven

  • 1 tsk salt

  • 1 krm nymald svartpeppar

Gör så här:

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den i saltat vatten ca 15 min. Häll av vattnet och pressa potatisen. Rör ner grädde, mjölk och smör. Vispa till ett luftigt mos. Rör i ägg och ost och krydda med salt och peppar.

  2. Krydda köttet med salt och peppar på båda sidor och bryn det hastigt i smör ca 30 sekunder på varje sida i en het stekpanna. Låt köttet vila under ugnsfolie ca 10 min. Sätt ugnen på 250°.

  3. Lägg köttbitarna på portionsstora ekplankor. Lägg tomater vid sidan om och ringla olja över dem. Spritsa moset runt om. Ställ in plankorna högt upp i ugnen. Låt stå tills potatismoset fått fin, gyllene färg, ca 12 min.

  4. Ta ut plankorna och häll på bearnaisesåsen. Servera direkt!

Foto: Malin Arnesson
Plankstek. Häll på bearnaisesås och servera!
ARTIKELN HANDLAR OM

Recept