Nyårsdessert: Rårörda vaniljhallon
Markus Aujalays dessert till nyårsmenyn
– Desserten är viktig i en nyårsmeny – det ska vara lite fyrverkeri mot slutet, tycker Markus Aujalay.
Den här rätten är smidig att förbereda innan. Glass i frysen, vaniljsåsen är klar, marängsmet i spritsen...
Rårörda vaniljhallon
Antal: 4 portioner Förberedelsetid: 0 Tillagningstid: 45 min
Ingredienser:
2 dl frysta hallon
2 msk strösocker
Vaniljkräm
2 1⁄2 dl mjölk
frön från en halv vaniljstång
3 äggulor
2⁄3 dl strösocker
2 msk maizenamjöl
italiensk maräng
2 äggvitor
1⁄2 dl strösocker
1 1⁄2 dl strösocker
1⁄2 dl vatten
citronsaft
god vaniljglass till servering
Rårörda hallon: Blanda hallonen med socker och låt dem tina.
Vaniljkrämen: Koka upp mjölken blandad med vaniljfrön och ställ åt sidan. Vispa äggulor, strösocker och maizena tills det blir vitt och fluffigt. Häll mjölken över äggvispet och blanda väl. Häll tillbaka i kastrullen och låt det sakta precis sjuda upp. Dra åt sidan och vispa hela tiden. Sila och kyl ner.
Marängerna: Vispa äggvita och socker till styvt skum. Koka socker och vatten till exakt 121grader (använd en digitaltermometer). Häll i en jämn stråle i skålen med den vispade äggvitan och vispa till det är kallt. Tillsätt några droppar citronsaft.
Lägg glassen i ett glas. Lägg på hallon och vaniljkräm. Avsluta med att klicka på en sked marängsmet och gratinera eller bränn med gasolbrännare i några sekunder. Marängen ska få lite färg, men fortfarande vara mjuk. Pudra med lite florsocker.