Bondkakor – god och lättbakad klassiker

4,8 (5 röster)

En knaprig och god kaka – perfekt till fika

Foto: Nina Kindbro
Bondkakor. goda och lättbakade.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Bondkakor – klassikern du bakar på ett kick. Bondkakor med sin goda smak av sirap och syrlighet av bikarbonaten är så mycket godare än köpekakorna. Här är ett enkelt och gott recept.

Bondkakor

Antal: 60 kakor Förberedelsetid: 15 minuter Tillagningstid: 10 minuter

Ingredienser:

  • 5,5 dl vetemjöl

  • 1 tsk bikarbonat

  • 1 msk vatten

  • 2 dl socker

  • 1 msk ljus sirap

  • 0,75 dl grovhackad sötmandel

  • 200 g smör

Gör så här:

  1. Hacka mandeln. Lägg mjölet i en bunke. Lös bikarbonat i vattnet och häll i.

  2. Tillsätt socker, sirap, mandelhack och smöret skuret i skivor.

  3. Arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg.

  4. Dela degen i två och forma till cirka 20 centimeter långa rullar. Slå plastfolie runt dem och lägg dem i kylen en halvtimme så är de lättare att skära.

  5. Sätt ugnen på 200˚C.

  6. Ta bort plastfolien och skär rullarna i 0,5 cm tjocka skivor och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

  7. Grädda mitt i ugnen 5–7 minuter. De ska vara gyllenbruna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bakrecept

Recept

Efterrätt

Bakning