Rustikt napolitanskt påskbröd

Bli först med att rösta!
Foto: Emma Mattsson
Påskbröd med ägg.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Rustikt napolitanskt påskbröd – baka ett bröd att bryta i påsk. Skär smakrik salami, bacon och ost till fyllningen. Här är Paolo Robertos recept på ett gott bröd med italienska smaker.

Rustikt napolitanskt påskbröd

Casatiello napoletano

Antal: 6–10 portioner Tid: 1,5 timme + 3,5 timme jäsning

Ingredienser:

Degen:

  • 50 g jäst

  • 2 tsk salt

  • 4–4,5 dl ljummet vatten

  • 8 dl vetemjöl

  • 120 g ister, skuret i små bitar

  • 1 msk socker

  • 2 krm svartpeppar

Fyllning:

  • 150 g salami, skuren i små bitar

  • 100 g bacon, skuren i små bitar

  • 125 g lagrad ost, skuren i små tärningar

  • 0,5 dl färskriven pecorino

  • 0,5 dl färskriven parmesanost

  • 1 uppvispat ägg för pensling

  • 4 ägg, helst bruna

Gör så här:

  1. Smula jästen i en degbunke och tillsätt 0,5 deciliter ljummet vatten (37 grader). Rör om tills jästen löst sig. Lös upp saltet i 1 matsked ljummet vatten och häll sedan ner saltblandningen och vattnet i degbunken.

  2. Tillsätt därefter mjöl, ister, socker och peppar och arbeta ihop ingredienserna till en jämn, smidig och ganska lös deg. Flytta över degen i en bunke och täck över med plastfolie. Låt degen jäsa i cirka 2,5 timme, till dubbel storlek.

  3. Lägg degen på en mjölad arbetsyta och arbeta den smidig. Kavla sedan ut den till en till en platta (cirka 40x65 centimeter). Skär bort en bit av långsidan, cirka 5 centimeter (ska användas till dekorationen). Täck över den sparade degremsan med plastfolie för att den inte ska torka ut.

  4. Blanda alla ingredienser till fyllningen.

  5. Fördela all fyllning i ett jämnt lager på degplattan, någon centimeter innanför kanten. Rulla ihop degen tätt (som en rulltårta) från långsidan. Flytta över degrullen till en smord sockerkaksform. (med hål i mitten). Fäst ihop brödet med skarven nedåt. Låt brödet jäsa i 1 timme. Det jästa brödet ska inte nå högre än brödformens kant.

  6. Sätt ugnen på 200 grader.

  7. Skär den sparade degen i cirka 1 centimeter breda strimlor. Skölj och torka av äggen försiktigt.

  8. Lägg äggen på casatiellon, och tryck ner dem försiktigt. Lägg två degremsor i kors över varje ägg. Pensla brödet med uppvispat ägg och grädda det i cirka 50–60 minuter.

ARTIKELN HANDLAR OM