Svamprisotto med champinjoner

Krämig och god svamprisotto på grötris

Foto: Ulrika Pousette
Svamprisotto – krämig och god.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Svamprisotto med champinjoner. Har du kvar grötris efter jul? Gör risotto! Du behöver inte köpa de dyrare rissorterna för att göra en bra risotto, det går finfint med de billigare grötrisvarianterna. Här är Hanna Olvenmarks goda recept ur boken ”Portionen under tian”.

Svamprisotto på grötris

Antal: 4 portioner Förberedelsetid: 10 minuter Tillagningstid: 30 minuter

Ingredienser:

  • 300 g färska champinjoner

  • olja att steka i

  • 1 l vatten

  • 1 tärning grönsaksbuljong

  • 1 gul lök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 4 dl grötris

  • 1 dl vitt vin eller matlagningsvin

  • 1–2 dl riven ost

  • olja att steka i

  • salt, peppar

Gör så här:

  1. Skölj champinjonerna och ansa bort jord. Dela i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och stek tills de är mjuka. Ställ åt sidan.

  2. Koka upp cirka 1 liter vatten och lägg i grönsaksbuljongtärningen. Ställ åt sidan.

  3. Hacka lök och vitlök, fräs i en större kastrull tills löken är mjuk. När den är mjuk, blank och fin så lägger du i riset. Rör om.

  4. Häll på buljong successivt, cirka 1 dl åt gången. Rör om tills buljongen har sugits upp. Upprepa detta tills buljongen är slut. Rör i vin på slutet. Avsluta med att röra i den rivna osten och champinjonerna.

  5. Salta och peppra.

Tips! Vegan? Välj vegansk ost.

ARTIKELN HANDLAR OM