Tater tots – så gör du en svensk variant

Foto: Åsa Dahlgren
Totts – testa en svensk variant på ”tater tots”

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Totts är en försvenskad variant av den amerikanska barnfavoriten ”tater tots” är små munsbitar av bröd hopmixat med grönsaker. Perfekt till både fredagsmyset – och ett helt fantastiskt sätt att lura i grönsaksskeptiska barn grönsaker.

Totts

20 st

Ingredienser:

  • 3 torra brödskivor

  • 3–4 dl hackade grönsaker, t ex morot, broccoli, blomkål, zucchini – tidigare tillagade eller råa funkar lika bra!

  • 1 ägg

  • 1 dl riven ost

  • 1⁄2 hackad lök

  • 1 msk kryddor eller hackade färska örter

  • ev olja

  • salt och peppar

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 °. Mixa brödet och strö ut en näve på en plåt med bakplåtspapper. Mixa samman resten av ingredienserna.

  • Tillsätt lite mer bröd om smeten känns väldigt lös, till exempel om grönsakerna innehåller mycket vätska.

  • Klicka ut totts med två skedar eller forma små totts med oljiga händer. 4. Baka i ugnen tills de fått fin färg, 15–20 minuter. Stäng av värmen och låt plåten stå på eftervärme ca 20 minuter.

Tips! Gott till sallad och soppa

Våra totts funkar lika bra att äta kalla som ljumna. Testa att äta dem i en sallad eller till en soppa!

Recept från boken ”Nyfiken grönare” av Cecilia Blankens och Kristin Johansson. Åsa Dahlgren (foto). Norstedts.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept