Djävulskt gott - inlagda ägg med rostad lök

Foto: Björn Lindahl
Inlagda ägg med rostad lök passar utmärkt som påskmat.

avJohan Gunnarsson

MAT & DRYCK

Påskvecka! På skärtorsdagen - då äter vi djävulsägg!
Varje dag – från Palmsöndagen till påskafton – har sin egen karaktär, även när det gäller mat. Att göra en egen majonnäs, från grunden, höjer kvaliteten på rätten rejält.

Djävulsägg – inlagda ägg med lök

Antal: 10 bufféportioner Tid: 30 minuter + 12 timmar kylning av ägg i marinad

Ingredienser:

  • 15 ägg, helst ekologiska

Kryddlagen:

  • 5 dl vatten

  • 1 dl japansk ljus soja

  • 1 dl torr sherry

  • 0,5 dl worcestershiresås

  • 1 lagerblad

  • 6 svartpepparkorn

Gräslöksmajonnäs:

  • 250 g äkta majonnäs

  • 50 g gräslök, fint skuren

  • Nymald svartpeppar

Tillbehör:

  • 2 citroner

  • Rostad lök

  • 4 msk fint skuren gräslök

  • Nymald svartpeppar och flingsalt

Gör så här:

  1. Koka äggen hårdkokta. Skala dem och lägg i en stor glasburk.

  2. Lagen: Koka upp vatten med soja, sherry, worcestershiresås, lagerblad och svartpepparkorn. Det räcker med ett snabbt uppkok. Låt lagen svalna.

  3. Häll lagen över äggen i glasburken. Se till att äggen täcks helt och hållet. Ställ burken i kylen i 12 timmar, gärna över natt.

  4. Gräslöksmajonnäs: Mixa majonnäsen med gräslök till en ljusgrön nyans. Passera majonnäsen genom en finmaskig sil och krydda med svartpeppar.

  5. Till serveringen: Häll av lagen från äggen. Klyfta äggen. Ta fram ett stort fat och stryk ut ett lager majonnäs jämnt över fatet, till en vacker rundel. Lägg på äggklyftorna (med vitan nedåt). Strö över lite finrivet skal (bara det gula!) av citron. Strö också över gräslök och rostad lök. Avsluta med svartpeppar och flingsalt.

Så gör du en egen majonnäs

Portioner: Till 1 burk (håller 3-4 veckor i kylen)

Ingredienser:

  • 2 dl neutral olja, raps eller majsolja

  • 1–2 krm strösocker

  • 2 tsk stark senap

  • 1 krm vitpeppar

  • Knappt 1 tsk salt

  • 1 msk vinäger, gärna vitvinsvinäger

  • 2 äggulor

Gör så här:

  1. Se till att alla ingredienser är rumstempererade, då minskar risken att majonnäsen skär sig. Vispa ihop ägggulor, senap, vinäger, salt, vitpeppar och strösocker till en jämn smet.

  2. Tillsätt olja lite i sänder, gärna i en tunn stråle, under kraftig vispning. Vispa tills oljan har gift sig ordentligt och att majonnäsen är slät och krämig.

(Recept av Mathias Dahlgren).

ARTIKELN HANDLAR OM