Kombucha – recept på den trendiga drycken

Kombucha – probiotiskt bubbel med nyttiga bakterier

Foto: Roland Persson, Stefan Tell
Kombucha, trenddrycken som kroppen älskar.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Kombucha – den trendiga, fermenterade drycken blir mer och mer populär. De goda bakterierna sägs stärka både immunförsvaret och din hjärnhälsa. Civilekonomen Soki Choi har skrivit en bok om forskningen kring tarmbakteriernas påverkan på hjärnan. Här är recept på hur du gör egen kombucha.

Kombucha är en fermenterad dryck fullproppad med goda bakterier som sägs stärka ditt immunförsvar och din hjärnhälsa.

Efter tio år som forskare och rådgivare inom sjukvården såg civilekonomen Soki Choi att det saknades användning av proaktiv livsstilsmedicin. Efter att ha fördjupat sig i ämnet skrev hon boken ”Kimchi och Kombucha”.

Sok Choii ger också tips på hur mat kan bidra med goda bakterier. Här nedan hittar du receptet på Kombuchu.

Det här behöver du:

Startvätska och Scoby finns att beställa i många olika nätbutiker.

Scoby (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) är en jästkultur för fermentering av sötat te till Kombucha.

Startvätska är en ”mogen” kombuchavätska, som tillsammans med Scoby kickar igång fermenteringen av teet. Scoby:n du köper ligger alltid i startvätska.

Glasburk: väl rengjord

Tygbit och gummiband: Tyget får gärna vara i bomull. Det ska hålla föroreningar borta men släppa igenom frisk luft.

Flaskor: Fyll din färdiga kombucha på flaskor med lufttäta lock, ej av metall eftersom de kan rosta och förorena kombuchan.

Sugrör, tratt och sil.

Foto: Roland Persson
Kombucha i tre grundbryggningar.

Kombucha grundbryggning

– tre olika varianter med svart, vitt eller grönt te

Black – kombucha på svart te

  • 3 liter

  • 2,4 liter vatten

  • 3 msk svart te (eller 6 tepåsar)

  • 3 dl råsocker

  • 6 dl kombucha (startvätska)

  • 1 Scoby

  1. Koka upp vattnet. Lägg i teet, häll i sockret och rör om. Låt svalna till rumstemperatur (cirka 25 grader).

  2. Sila bort tebladen eller ta upp tepåsarna. Häll över vätskan i en ren glasbehållare.

  3. Tillsätt kombucha (startvätskan) och lägg i Scobyn:n. Spänn sedan fast ett bomullstyg som lock. Låt stå i rumstemperatur i 7–12 dagar (rör inte om).

  4. Provsmaka från dag 7 med sugrör tills den smakar som du vill ha den. Förvara sedan i kylen, där håller den i flera månader. Ju längre den står, desto surare blir den.

White – kombucha på vitt te

  • 4 liter

  • 3 liter vatten

  • 4 msk vitt te (eller 8 tepåsar)

  • 3 dl råsocker

  • 1 liter kombucha (startvätska)

  • 1 Scoby

  1. Koka upp vattnet. Lägg i teet, häll i sockret och rör om. Låt svalna till rumstemperatur (cirka 25 grader).

  2. Sila bort tebladen eller ta upp tepåsarna. Häll över i en ren glasbehållare.

  3. Tillsätt kombucha (startvätskan) och lägg i Scoby:n. Spänn fast ett bomullstyg som lock. Låt stå orörd i rumstemperatur 7–12 dagar.

  4. Provsmaka från dag 7 med sugrör tills den smakar som du vill ha den. Förvara sedan i kylen, där håller den i flera månader. Ju längre den står, desto surare blir den.

Framför allt är det smaken som gör att vitt te är min absoluta favorit att brygga kombucha på. Vitt te har en mycket mild och något söt smak och är inte lika besk som övriga tesorter.

Green – kombucha på grönt te

  • 3 liter

  • 1 + 1,8 liter kallt vatten

  • 3 msk grönt te (eller 6 tepåsar)

  • 1,5 dl råsocker

  • 2 dl kombucha (startvätska)

  • 1 Scoby

Gör så här:

  1. Koka upp 1 liter vatten. Lägg i teet, tillsätt sockret och rör om. Låt dra i 10 minuter.

  2. Sila bort tebladen eller ta upp tepåsarna. Häll i resterande 1,8 liter vatten. Häll över i en ren glasbehållare.

  3. Tillsätt kombucha (startvätskan) och lägg i Scoby:n. Spänn fast ett bomullstyg som lock. Låt stå i rumstemperatur i 7–12 dagar (rör inte om).

  4. Provsmaka från dag 7 med sugrör tills den smakar som du vill ha den. Förvara sedan i kylen, där håller den i flera månader. Ju längre den står, desto surare blir den.

Smaksätt kombucha

Om du vill kan du smaksätta kombuchan efter grundbryggningen med valfri färskpressad juice (1 del juice + 4 delar kombucha) eller frukt och bär (1 del frukt och bär + 4 delar kombucha). Det är viktigt att juicen inte innehåller några konserveringsmedel eller andra tillsatser. Innan du smaksätter din kombucha är det viktigt att du häller av cirka 10 procent (3–4 dl) av den naturella kombuchan och förvarar denna i en ren glasburk med ett fastspänt tygstycke som lock. Denna kan du använda som startvätska nästa gång du brygger kombucha.

Så här gör du:

Tillsätt önskad smaksättning i rena flaskor och fyll sedan på med kombucha ända upp till kanten. Låt flaskorna stå väl förslutna i rumstemperatur i 2–4 dagar, för att bygga upp en naturlig kolsyra (efterfermentering). Sätt in flaskorna i kylen och njut vid behov. Håller i minst en månad.

Soki Chois favoritsmaksättningar

  • Blåbär

  • Mango

  • Jordgubbar och rabarber

  • Äpple och mynta

  • Päron och ingefära

  • Gurka och mynta

Det här är Scoby

Scoby avser själva kombuchakulturen och står för ”Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast” och namngavs så sent som 1996. Scoby har även lite slarvigt kallats för kombuchasvamp, tesvamp eller Volgasvamp, då den ser ut som en vitaktig len svamp. I själva verket är Scoby inte en svamp, utan en tjock matta av biofilm främst bestående av fibern cellulosa, som stimulerar och göder miljoner bakterier i kombuchan. I denna prebiotiska Scoby bor och frodas otaliga bakterier, som tillsammans med startvätskan driver fermenteringen av kombucha framåt. Det var för att särskilja själva kombuchakulturen från startvätskan, som termen Scoby myntades.

Det här är startvätska

Startvätskan är en ”mogen” kombuchavätska, som tillsammans med Scoby kickar igång fermenteringen av teet.

Foto: Stefan Tell
Soki Choi har skrivit boken: Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna kan stärka hjärnan.
ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Kost