Wienerbrödets dag – fira med hembakade wienerbröd

Recept – så bakar du riktigt frasiga wienerbröd

Foto: Thinstock
Baka ljuvliga wienerbröd

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Fraset i första tuggan sötman som sprider sig och så den lätta smörsmaken – få bakverk slår ett nybakat wienerbröd. I dag firar vi wienerbrödets dag med att baka ljuvligheterna så klart. Här är ett riktigt bra recept.

Det sägs att det var en österrikisk bagarlärlings misstag 1840 i Danmark som ligger bakom de populära wienerbröden. Lärlingen hade glömt att knåda in smöret i degen och försökte lösa det genom att kavla in det i flera lager. Till slut hade han vikt och kavlat så mycket att han hade 27 lager framför sig. Efter gräddning var en ny bulle född. Frasigare än andra bullar tack vare alla lager.

Wienerbröd kallas även danish i Danmark

I Danmark säger man, förutom wienerbröd, även danish eller danish pastry och i övriga Nordens säger vi wienerbröd. I norra Tyskland kallas wienerbröden Kopenhagener och i  övriga Tyskland kallas de Plunder. Men inte ens i Wien kan du beställa ett wienerbröd – där får du be om ett ”Kopenhagener Gebäck”.

Ingredienser

 • 50 g jäst

 • 2,5 dl mjölk, kall

 • 2 ägg

 • 1 l vetemjöl, (600 g)

 • 0,5 dl strösocker

 • 1 krm salt

 • 500 g smör, rumsvarmt

Fyllning

 • 2 dl mjölk

 • 5 msk marsanpulver

 • 1–2 dl hallonsylt

Garnering

 • 2 dl florsocker

 • vatten

Gör så här

 1. Blanda jäst, mjölk och ägg i en bunke eller i hushållsassistenten. Rör ner mjöl, socker, salt och 25 g smör i klickar. Arbeta ihop till en fast deg, cirka 5 min i hushålls­assistent eller 10 minuter om du knådar för hand. Låt degen stå i kylen cirka 10 minuter.

 2. Mjöla arbetsbänken och kavla ut degen till en rektangel, cirka 30 x 45 cm. Skär resten av smöret i 9 centimeter-tjocka skivor och lägg ut dem på ena halvan av degen. Vik över andra halvan och nyp ihop. Vrid degen ett kvarts varv så att den vikta kanten hamnar närmast dig. Kavla försiktigt ut degen till en rektangel igen, cirka 2 centimeter tjock.

 3. Vik ihop en tredjedel av degen från två håll och vrid den ett kvarts varv så att du har skarven mot dig. Kavla ut degen igen till en rektangel och vik sedan ihop den i tre delar. Kavla ut och vik ihop den ytterligare två gånger. Vik ihop den och lägg den övertäckt i kylen 10–15 minuter.

 4. Vispa ut marsànpulvret i mjölken och låt stå kallt cirka 10 minuter. Ta ut degen ur kylen och dela den i två delar, lägg tillbaka den ena biten i kylen under tiden du gör wienerbröd av den andra.

 5. Kavla ut en deghalva i taget till en fyrkantig platta, 36x36 cm. Skär dem i 9x9 centimeter stora bitar. Vik upp hörnen mot mitten och tryck till ordentligt. Lägg en klick vaniljkräm mitt på bitarna. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta cirka 30 minuter.

 6. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen cirka 8 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

 7. Rör ihop florsocker och vatten till en tjock glasyr. Ringla glasyren över wienerbröden. Pudra lite florsocker över. Njut av de härligt frasiga bakverken.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bakrecept

Recept

Bakning

Danmark