Chokladdoppade tortillahattar med fruktsallad

Foto: Peter Cassidy
Tortillas, choklad, fruktsallad - och grädde!
MAT & DRYCK

Efter matiga tacos blir det tortillas med – choklad!
Fyll de chokladdoppade tortillahattarna med fruktsallad, klicka på vispad grädde och strö lite hackade valnötter över för lite extra crunch.

Det är lite pyssligt att täcka tortillas med choklad, men när du väl fått in knixen är det lätt att bli beroende av dessa krispiga chokladtortillas. De kan fyllas med lite av varje och varieras efter smak. Här har vi valt en frisk tropisk fruktsallad, en klick grädde och lite hackad valnöt — men möjligheterna är oändliga.

Chokladdoppade tortillahattar med fruktsallad

20 st

Ingredienser

1 äpple

¼ ananas

1 kiwi

ca 8 druvor

2 msk strösocker

150 g mörk choklad

2 msk smör

vegetabilisk olja till fritering

4 vetetortillas

Till servering:

Vispad grädde

3 msk finhackade valnötter

Gör så här:

  1. Skär all frukt i bitar och lägg i en skål. Tillsätt sockret och blanda ordentligt. Ställ åt sidan att safta till sig så länge.

  2. Bryt chokladen i bitar och smält den under omrörning över vattenbad tillsammans med smöret. Ta av från värmen och ställ åt sidan.

  3. Häll frityroljan i en panna eller en vid kastrull, så mycket att det räcker ett par centimeter upp på kanten. Hetta upp på hög värme till ca 175 °, oljan ska bli het men inte rykande. Sänk sedan till medelvärme.

  4. Sänk ner ett bröd i taget i oljan. Vänd så att det får fin färg på båda sidor. Tryck en rund soppslev i mitten av tortillan och håll så i 30–40 sekunder så att brödet formar sig runt den till en grund skål. Ta upp och lägg på hushållspapper att svalna och rinna av. Gör likadant med alla bröden.

  5. Doppa en tortillahatt i taget i den smälta chokladen. Ta upp med en mattång och låt droppa av lite. Lägg dem efter hand på ett bakplåtspapper på en bricka. Ställ in i kylen tills chokladen stelnat.

Recept ur ”Tacos! Äkta mexikanska recept (Semic) av Ben Fordman och Felipe Fuentes Cruz och Peter Cassidy (foto).

ARTIKELN HANDLAR OM