Mac and cheese – het och krämig pasta

5 (3 röster)

Mac and cheese – pasta med ostsås

Foto: Thinkstock
Mac and cheese – gratinerad i ostsås.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Mac and cheese – rätten som kallas macaroni cheese i Storbritannien och mac ’n’ cheese i stora delar av USA är motsvarigheten till våra stuvade makaroner. Härligt krämig ostsås och lena smaker. Här är ett recept som passar perfekt till falukorven.

Mac and cheese

Antal: 6 portioner Tid: 30 minuter

Ingredienser

  • 450 gram makaroner, undvik snabbmakaroner de är för tunna

  • 40 gram smör

  • 4 klyftor vitlök

  • 1 msk majsstärkelse

  • 4 dl mjölk

  • 1 lagerblad

  • 1 dl vispgrädde

  • 150 gram ost

  • 0,5 krm muskot

  • 1 tsk worcestersås

  • Smör, till formen

  • 0,5 dl ströbröd

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader, grill.

  2. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

  3. Smält smöret i en kastrull.

  4. Riv vitlöken låt låt den fräsa i smöret några minuter.

  5. Häll i majsstärkelse och rör om. Häll på mjölk, lite i taget och vispa under tiden så det inte bildas klumpar.

  6. Tillsätt lagerblad och häll i grädden. Koka upp, rör så det inte bränner fast i botten.

  7. Riv osten och muskoten.

  8. Stäng av plattan och rör ner ost (spara lite till gratinering), muskot och worcestershiresås.

  9. Smörj en ugnsfast form och häll ner makaronerna i formen. Häll på ostsåsen och rör om.

  10. Strö på ströbröd och resten av den rivna osten.

  11. Gratinera högst upp i ugnen i 5 minuter. Passa så det inte bränns.

ARTIKELN HANDLAR OM