Halloncheesecake à la Charlotte Russe

4,5 (4 röster)
Foto: Eva Hildén
Halloncheesecake med rulltårtstäcke.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Halloncheesecake à la Charlotte Russe. En god variant på cheesecake i kupolform, med fyllning av färska hallon och täcke av rulltårta. Toppa den med röda bär och sikta lite florsocker över.

Halloncheesecake à la Charlotte Russe

Antal: 8 bitar Tid: 1 timme

Ingredienser:

  • 2 rulltårtor, köpta eller hembakade

Fyllning:

  • ca 400 g hallon, färska eller frysta tinade

  • 400 g cream cheese

  • 1 dl florsocker

  • 2,5 dl vispgrädde

  • 100 g vita chokladknappar

  • eller hackad vit choklad

  • 4 blad gelatin + kallt vatten

Garnering:

  • röda bär, t.ex. vinbär

  • 2–3 msk siktat florsocker

Gör så här:

  1. Klä en skål, ca 2 liter, med plastfolie. Skär rulltårtorna i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ut dem tätt ihop utmed skålens botten och kanter

  2. Mixa hallonen till fyllningen och passera dem genom finmaskig sil.

  3. Vispa ihop cream cheese och florsocker. Vispa i 2 dl av grädden i 2–3 omgångar.

  4. Koka upp resten av grädden i en liten släpplättpanna. Lägg i chokladen, ta pannan från värmen och rör om tills chokladen har smält. Rör ner chokladen i cream cheesemassan. Rör i hallonpurén.

  5. Lägg gelatinet i en djup tallrik och häll på vatten så att det täcker, låt stå i 5 minuter. Ta upp och krama ur bladen och smält dem på svag värme i en liten släpplättpanna. Ta pannan från värmen och blanda gelatinet med ca 2 dl av fyllningen. Häll blandningen i bunken med resten av fyllningen och rör ihop med elvisp. Låt stå 15–30 minuter tills massan börjar tjockna något

  6. Häll fyllningen i skålen med rulltårtan, täck med plastfilm och ställ i kylskåp att stelna 4–5 timmar, gärna över natten

  7. Ta bort plastfilmen, stjälp upp kakan på ett serveringsfat, garnera med röda bär och sikta över lite florsocker.

Recept ur Lena Söderströms, Cheesecakes och kladdkakor, Semic.

Här är fler recept ur boken

ARTIKELN HANDLAR OM