Oxfilé provencale – så lyckas du med lyxrätten

5 (1 röst)
Foto: Jurek Holzer TT
Oxfilé provencale

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Oxfilé provencale – lyxa till det med ljuvligt god helstekt oxfilé kryddad med provencalska smaker med vitlök och persilja.

Oxfilé provencale

Antal: 4 portioner Tid: 60 minuter

Ingredienser:

  • 800 g potatis

  • 3 vitlöksklyftor

  • 800 g putsad oxfilé

  • olja och smör till stekning

Vitlökssmör:

  • 6 vitlöksklyftor

  • 100 g mjukt smör

  • 2 msk finhackad bladpersilja

  • 0,5 msk worcestershiresås

  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125 grader.

  2. Skala och skiva potatisen tunt. Hetta upp en stekpanna med en klick smör och lite olja och stek potatisskivorna, lite i taget, tillsammans med de skalade vitlöksklyftorna.

  3. Lägg över potatisen i en smord ugnsfast form.

  4. Hetta upp stekpannan igen med en klick smör och bryn köttet på alla sidor, salta och peppra.

  5. Lägg köttet ovanpå potatisen och stick in en stektermometer i den tjockaste delen.

  6. Stek i ugnen tills oxfilén nått en innertemperatur på 55 grader, cirka 20–25 minuter. Ta ut och låt vila i folie 10 minuter före servering. Låt potatisen stå kvar i ugnen på eftervärmen under tiden.

  7. Gör vitlökssmöret under tiden maten är i ugnen. Skala och krossa vitlöksklyftorna och blanda med smör och persilja. Smaka av med worcestershiresås, salt och peppar.

  8. Sätt ugnen på grill. Skiva oxfilén och lägg tillbaka den ovanpå potatisen, klicka över vitlökssmöret. Ställ in formen under grillen ett par minuter så att smöret smälter och rinner ner över köttet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept