Gofika på riktigt – kanelbulleäppelpaj

Fika med extra allt – kanelbulleäppelpajen gör succé

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Prova en gofika med extra allt. Kanelbullar är gott – äppelpaj är gott. Då måste ju kanelbulleäppelpaj vara dubbelt så gott!

Fusion inom matlagning handlar oftast om att blanda olika världar i en och samma rätt. Men varför inte låta favoritfikat gifta sig? Kanelbullar och äppelpaj i samma form, det kan inte bli annat än dubbel så gott.

Kanelbulleäppelpaj

Ingredienser

2 färdigkavlade pajdegar (cirka 40x40 cm)

25 g smör

4 tsk kanel 

6-8 granny smith-äpplen 

2 dl socker 

1 tsk kanel

3 msk mjöl 

Ägg 

Pärlsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. 

  2. Rulla ut pajdegen. Pensla ut smör och strö över kanel. Rulla ihop degen och skär ut cirka 1 centimeter tjocka skivor. Gör samma sak med den andra smördegen. 

  3. Lägg hälften av bullarna i en smord pajskål (gärna med höga kanter). Knåda och tryck ut bullarna tills de formar en hel deg. Pensla med ägg och ställ åt sidan. 

  4. Skala och skiva äpplena. Blanda samman med socker, kanel och mjöl. Lägg sedan i den förberedda pajskålen. 

  5. Lägg resterande bullar i en cirkel mellan två lager bakplåtspapper. Knåda ut degen tills den är cirka ½ cm tjock. Lägg sedan på toppen av pajen. Skär bort eventuella delar som inte får plats. 

  6. Pensla toppen med ägg och strö över pärlsocker. Grädda pajen i ugnen i cirka 45 min till gyllenbrun färg. 

  7. Servera med glass!

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Paj recept