Chokladmuffins – snygga och supergoda

Recept på chokladmuffins – så spritsar du topping som ett proffs

Foto: Thinkstock
Chokladmuffins med topping är toppen.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Toppa dina chokladmuffins med frosting och de når helt nya nivåer – dessutom ser det otroligt proffsigt ut. Med en sprits är det lätt att få det fint. Här är receptet på saftiga chokladmuffins med en frosting som smälter i munnen.

Chokladmuffins

Antal: 16–20 stycken Förberedelsetid: 15 + 10 minuter Tillagningstid: 20 minuter

Ingredienser:

  • 4 msk kakao

  • 1 dl kokande vatten

  • 3 dl vetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 1 tsk salt

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 100 gram smör

  • 1,5 dl strösocker

  • 2 st ägg

  • 200 gram choklad, 70 procent

Frosting

  • 100 gram mjukt smör

  • 500 gram florsocker

  • 3 msk kakao

  • 2 msk kallt, starkt kaffe

Gör så här:

  1. Rör ut kakaon i det kokade vattnet och rör tills allt har löst upp sig. Låt svalna.

  2. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål.

  3. Vispa smöret och sockret riktigt mjukt med en elvisp, tillsätt ett ägg i taget.

  4. Häll i mjölblandningen och rör tills allt är ordentligt blandat.

  5. Hacka chokladen och tillsätt den sist tillsammans med vattnet med kakaon.

  6. Placera muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem till 2/3.

  7. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i cirka 20 minuter.

Frosting

  1. Vispa smöret mjukt och med elvisp, tillsätt florsockret lite i taget medan du vispar på låg fart.

  2. Rör i kakao och kaffe. Fortsätt att vispa på medelhastighet i några minuter så att krämen tjocknar ordentligt.

  3. Skrapa ner frostingen i en spritspåse och börja spritsa!

Spritsa så här

  1. Välj vilket spritsmunstycke du ska använda. Prova att spritsa på en tallrik innan du börjar spritsa på dina muffins så ser du hur det blir. Testa att vinkla spritsen åt olika håll för bästa resultat.

  2. Ta ett djupt andetag. Var säker på handen och bestämd. Börja spritsa i mitten och fortsätt i en cirkel ut mot kanten. Avsluta med ett bestämt knyck uppåt/inåt. Voila! Visst blev det snyggt!

  3. Toppa med lite strössel, flagad mandel, färska bär eller något annat du gillar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bakrecept

Recept

Bakning

Efterrätt