Hallonkaka – lättbakad och fantastiskt god

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Hallonkaka – de syrliga hallonen passar perfekt till den söta kakan. Det hyvlade smöret ger en härligt knaprig yta. Recept ur Johanna Westmans nya bakbok Cookie rookie.

Foto: Ulrika Pousette
Hallonkaka – recept på god och söt kaka

Hallonkaka

Antal: cirka 12 bitar Tid: 45 minuter

Ingredienser:

  • smör till formen

  • 4 ägg

  • 4 deciliter strösocker

  • 1 matsked vaniljsocker eller en nypa vaniljpulver

  • 4,5 deciliter vetemjöl

  • 1 tesked bakpulver

  • 0,5 liter färska hallon eller 1 paket tinade frysta

  • 200 gram kylskåpskallt smör

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smörj långpannan ordentligt med en rejäl klick smör.

  3. Knäck äggen i bunken, häll i socker och vaniljsocker och vispa med elvisp tills det är fluffigt. Måtta upp mjölet i litermåttet, lägg i bakpulver och rör om med en gaffel. Rör ner mjölblandningen i smeten.

  4. Bre ut smeten i långpannan. Häll på hallonen och lägg dem jämnt över kakan. Hyvla över smöret med en osthyvel.

  5. Sätt in kakan mitt i ugnen i cirka 35 minuter.

  6. Prova med en provsticka eller tandpetare. Stickan ska komma torr ur kakan. Låt kakan svalna och ät den med vispad grädde till.

Rabarberkaka

ARTIKELN HANDLAR OM

Bakrecept

Recept

Bakning

Hallon

Efterrätt