Bästa recepten till chokladbollens dag

avClara Öhrn

MAT & DRYCK

Chokladbollens dag firas 11 maj, då är det dags att boka goda och små chokladbollar.
Dessutom går de att variera i oändlighet med olika smaker och fyllningar som nötter, nutella, nougat, eller varför inte göra en hel tårta?

Förutom att chokladbollar är fantastiskt goda är de också lätta att göra och ingredienserna finns ofta hemma.

Frida Skattberg som driver bloggen Fridas bakblogg älskar chokladbollar, här är hennes bästa recept.

Foto: Frida Skattberg
Chokladbollstårta

Chokladbollstårta

Antal: 12 bitar

Ingredienser:

  • 500 g Smör

  • 2.5 dl Florsocker

  • 1 msk Vaniljsocker

  • 1 liten burk Nutella eller 300 g smält choklad

  • 1.5 dl Kakao

  • 1 dl Kaffe

  • ca 20 dl Havregryn

  • Kokos

  • 1 dl Nutella & valfritt godis som topping

Gör så här:

  1. Börja med att klä en springform 15cm med plastfolie.

  2. Vispa rumstempererat smör med florsocker, vaniljsocker och nutella/choklad fluffigt med elvisp eller i köksassistent.

  3. Tillsätt kakao, kaffe och havregryn. Vispa på hög hastighet så att grynen krossas.

  4. Tillsätt havregryn efter behov – smeten ska hålla ihop bra. Rulla 9 små chokladbollar och rulla sedan i kokos.

  5. Tryck ut resten av smeten i formen och ställ in i kylskåpet i 30 minuter.

  6. Tag bort kanten och plasten från formen.

  7. Rulla chokladtårtan i kokos runt hela kanten.

  8. Lägg på ett tårtfat.

  9. Bred på nutella och toppa med chokladbollar samt godis.

Foto: Frida Skattberg
Chokladbollar med nutellagömma

Chokladbollar med Nutellagömma

Portion: 20 st

Ingredienser:

  • 200 g Smör, rumsvarmt

  • 1.5 dl Florsocker

  • 0.75 dl Kaffe

  • 1 msk Vaniljsocker

  • 1 msk Kakao

  • 1 dl Oboypulver

  • 9 dl Havregryn

  • 20 tsk Nutella

Gör så här:

  1. Börja med att klicka ut 20 teskedar nutella på ett bakplåtspapper, frys i 30 minuter.

  2. Vispa smör, florsocker och kaffe med elvisp till ett fluff.

  3. Tillsätt vaniljsocker, kakao och oboypulver, rör ihop.

  4. Mixa havregryn till ett pulver i din matberedare och vispa sedan ner det i smeten.

  5. Rulla till 20 bollar och tryck in en bit nutella i varje.

  6. Rulla sedan i Kokos eller pärlsocker.

  7. Förvaras i en tätslutande burk med lock i kylskåpet. Går utmärkt att frysa.

Foto: Frida Skatteberg
Veganska chokladbollar.

Här är fler recept på chokladbollar

ARTIKELN HANDLAR OM