Foto: Lisa Höök
Kardemummakakan doftar ljuvligt.

Kardemummakaka – himmelskt god

4,1 (179 röster)

En bit kardemummakaka gör gott för själen

Kardemummakaka – en himmelskt god kaka som går att variera efter tillgång till bär. Recept ur kokboken Maten, livet och samtalen runt köksbordet av Ebba, Amy och Helen von Sydow.

Fråga oss inte hur många gånger vi bakat den här kakan. Nej, den är ingen hälsokur men som dietisten Amy brukar säga: ”Det handlar om mängden. Alltid om mängden.” En bit av denna himmelskt goda kaka är en hälsokur för själen. Kardemumman kombinerad med syrliga bär och söt banan är en oslagbar kombination.

Kardemummakaka

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1.5 dl mjölk
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kardemumma
  • 1 krm salt
  • 1 banan
  • 1 dl röda vinbär, eller andra syrliga bär, t ex hallon
  • smör, till formen
  • råsocker, till formen och för att strö över kakan
  • Garnering

  • bär, färska
  • florsocker

Gör så här

avNina Kindbro

ARTIKELN HANDLAR OM

Bakrecept

Recept

Bakning

Hallon