Foto: ULRIKA EKBLOM
”Min mamma brukade göra världen godaste msakaa, och detta är hennes recept”, berättar Zeina Mourtada.

Msakaa – libanesisk moussaka

4 (20 röster)

Här är en av Zeinas libanesiska favoriter

”Maghmour, mnazale eller msakaa – kärt barn har många namn. Denna delikata moussaka är en av mina många libanesiska favoriter. Min mamma brukade göra världens godaste msakaa, och detta är hennes recept. Grytan är mustig, smakrik och alldeles fantastiskt god”, skriver Zeina Mourtada i sin kokbok ”Zeinas green kitchen”, Bonnierfakta.

Msakaa – libanesisk moussaka

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 3 auberginer, medelstora
  • 0.5 dl rapsolja
  • 1 gul lök, stor
  • 6 vitlöksklyftor
  • 3 chilifrukter, om du gillar hetta (uteslut annars)
  • 6 tomater, mogna (kan bytas ut mot konserverade krossade tomater)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1.5 msk mynta, torkad, samt några extra nypor
  • 2 dl vatten
  • 400 g kikärter, konserverade (sköljda och avrunna)
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk olivolja, att ringla över
  • 4 msk persilja, finhackad och färsk (till garnering)
  • Servering

  • pitabröd, eller kokt ris
  • valfria råa grönsaker

Gör så här

avAftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM