Så lagar du god potatisgnocchi

Foto: Åsa Dahlgren
Gnocchi är en supergod bjudrätt.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Gnocchi är enkelt och kul att göra, dessutom en supergod bjudrätt som du lätt blandar med dina favoritsmaker.
Tips! Gör dubbel sats gnocchi, frys in på en plåt eller bricka och lägg sedan över dem i plastpåsar.

Potatisgnocchi

4 portioner

Ingredienser:

  • 6 kokta medelstora potatisar

  • 50 g parmesan

  • några kvistar färsk oregano

  • 2 äggulor

  • 1–2 dl vetemjöl

  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Koka potatisen i saltat vatten eller använd gårdagens. Finriv parmesanosten. Hacka oreganon.

  2. Mosa samman kall potatis, ost och oregano och blanda ner äggulor, mjöl, salt och peppar. Knåda ihop till en deg, men överarbeta den inte.

  3. Rulla ut degen till smala strängar och skär bitar om 1–2 cm längd. Låt dem ha den formen eller forma små bollar och tryck till dem med gaffel. Varken storlek eller form spelar så stor roll.

  4. Koka upp saltat vatten i en kastrull och lägg ner några gnocchi i taget. När de flyter upp är de klara. Fånga upp dem med hålslev och lägg på en kökshandduk.

  5. Gnocchin kan användas på många sätt. Det är gott och enkelt är att fräsa på dem tillsammans med andra godsaker, till exempel:

  • 1 gul lök

  • 3 vitlöksklyftor

  • 150 g svamp

  • svartkål eller annat grönt som finns hemma

  • 1 dl mandel

  • 1 klick smör

  • 500 g gnocchi

  • 250 g cocktailtomater

  • ev. olja

  • 1 dl riven parmesan

  • ett knippe bladpersilja

  • salt och peppar

  1. Hacka lök och vitlök. Rensa svampen och skiva den. Skiva det gröna och grovhacka mandeln.

  2. Låt svampen svettas ut vätska på låg värme i en torr panna och låt sedan vätskan koka bort. Lägg i en klick smör och stek tillsammans med löken någon minut.

  3. Addera gnocchi, tomater, det gröna och mandel. Fräs i några minuter tills det fått fin färg, ringla över lite olja om det behövs. Strö över parmesan, hackad persilja, salt och peppar.

Recept från boken ”Nyfiken grönare” av Cecilia Blankens och Kristin Johansson. Åsa Dahlgren (foto). Norstedts.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept