Brända mandlar – snabbt och enkelt julgodis

Steg för steg – så lätt gör du egen brända mandlar

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Den oemotståndliga doften av brända mandlar sprider sig ofta över julmarknaden och kanske slinker en strut med hem. Men brända mandlar är otroligt enkelt att göra själv. Här är ett enkelt, snabbt och väldigt gott recept.

Brända mandlar

Ingredienser:

  • 200 g skållade, skalade sötmandlar

  • 1,5 dl strösocker

Gör så här:

  1. Skålla och skala mandlarna. Koka upp vatten i en kastrull, så mycket att det kommer att täcka mandlarna. När det kokar häller du i mandlarna, låt koka exakt en minut. Ta av kastrullen från plattan och spola dem med kallt vatten i en sil. Nu kan du ”trycka” bort skalet från mandlarna. Men se upp, de kan flyga iväg långt.

  2. Värm en stekpanna på medelhög värme. Rosta mandlarna tills de fått fin färg. Häll dem i en skål och ställ vid sidan av.

  3. Häll i 0,5 deciliter vatten i stekpannan med samma värme. Tillsätt 1,5 deciliter socker, rör om.

  4. När sockerlagen smält och börjar bubbla häller du i mandlarna igen. Rör om och låt hela härligheten sakta färgas gyllenbrun, rör om då och då.

  5. Häll ut mandlarna på en plåt med bakplåtspapper. Sära försiktigt på dem med två gafflar. Se upp, det är riktigt varmt.

  6. Låt svalna på plåten. Häll upp i strutar och bjud på riktigt gott julgodis.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Julgodis

Recept

Jul