Vintersallad – med rostad pumpa, fikon och mandeldressing

Foto: Lena Granefelt
Matig sallad i fina färger.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

En färgglad sallad piggar upp vilken måltid som helst. Här är en smakrik vintersallad med ljuvligt god mandeldressing.

Vintersallad – med rostad pumpa, fikon och mandeldressing

En sallad förgyller varje buffébord eller fungerar som en perfekt start på middagsbjudningen. Eller som en helt egen rätt!

4 portioner

Ingredienser:

Rostad pumpa:
1 butternut- eller acornpumpa (cirka 800 g)
2 msk neutral olja
1 tsk rökt paprikapulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
2 tsk salt
Sallad:
2 dl pärldinkel eller mathavre
5 dl grönsaksbuljong
100 g valnötter
2 huvuden endive (röd eller grön)
0,5 citron, saften
2 polkabetor (cirka 150 g)
4 färska fikon
200 g fin, småbladig salladsblandning
200 g röda vindruvor
salt
Mandeldressing:
2 msk mandelsmör (från affären eller hemgjort)
1 dl neutral olja
1 dl vatten
1 msk lönnsirap
1 msk rödvinsvinäger
salt efter smak

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och halvera pumpan, skrapa ur kärnorna. Skiva pumpan i centimetertjocka skivor, ringla .ver oljan och kryddorna och
    massera in dessa i pumpan så att den täcks ordentligt. Lägg på en plåt och rosta tills pumpan fått rikligt med färg och blivit mjuk, cirka 20 minuter. Under tiden kan du förbereda resten.

  2. Skölj av pärldinklet i ljummet vatten. Koka tillsammans med grönsaksbuljongen i 25–30 minuter. Häll av kokvattnet och låt svalna något.

  3. Rosta valnötterna i en varm panna tills de fått en gyllenbrun färg (ca 6 minuter). Låt svalna.

  4. Mixa samman alla ingredienser till mandeldressingen. Smaka av den med salt.

  5. Kvarta endiverna och skär bort så mycket som möjligt av stammen, lämna bara tillräckligt för att bladen ska hålla ihop. Stek dem hastigt i en het panna. Då de börjat få färg: häll på citronsaft och salta. Lyft upp dem från pannan och låt svalna något.

  6. Skala och hyvla polkabeta fint med skalare eller mandolin. Kvarta fikonen.

  7. Fördela pärldinkel, rostad pumpa, blandsallad och endive på ett stort fat. Strö över fikon, vindruvor, polkabeta och valnötter och toppa med mandeldressingen.

Tips: Du kan göra eget mandelsmör om du har en schyst mixer eller matberedare, så blir det mycket billigare. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg 200 gram skalad mandel på en plåt och rosta i cirka 10 minuter. Låt svalna. Mixa med 3 msk rapsolja och en nypa salt tills det blir slätt och förvara i en glasburk i kylen.

Recept ur boken ”Gröna linjen” (Ordfront förlag) av Alice Knutas och Linn Lundberg. Foto: Lena Granefelt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept