Vinmarinerad fläskfilé med grönsaksmix

Foto: Emma Mattsson
Vinmarinerad fläskfilé med grönsaksmix

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

– Praktisk rätt att bjuda på. Lägg fläskfilén i marinaden dagen innan och du har mer tid att ägna åt dina gäster. Men framför allt ska du göra den här för att den är riktigt, riktigt god och är en av mina absoluta favoriter, säger Paolo Roberto.

Vinmarinerad fläskfilé med grönsaksmix

Filetto di maiale marinato nel vino bianco con caponata

Antal: 4 portioner Tid: 1 timme och 15 minuter

Ingredienser:

  • 600 g fläskfilé

  • Olivolja

  • 1 nypa peperoncino (chili)

  • 1 citron rivet skal

  • Persilja, finhackad

Marinad:

  • 1 dl vitt vin

  • 1 dl olivolja

  • 1 kruka basilika

  • 2 vitlöksklyftor

  • Salt och svartpeppar

Caponata:

  • 2 msk pinjenötter

  • 1 aubergine, skuren i tärningar

  • 1 gul lök, skivad

  • 2 selleristjälkar, strimlade

  • 2 tomater, skurna i små bitar

  • 2 msk svarta oliver

  • 2 msk pinjenötter

  • 3 tsk kapris • 1 tsk socker

  • 2 msk vitvinsvinäger

  • Olivolja

  • 0,5 dl basilikablad

  • Salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Lägg auberginetärningarna i en skål. Strö över salt och låt dem stå för att rinna av i cirka 45 minuter.

  3. Putsa fläskfilén fri från fett och skär bort hinnor. Blanda alla ingredienser till marinaden. Häll den i en tät plastpåse och marinera köttet i kylskåp i ett par timmar.

  4. Torka av köttet med hushållspapper.

  5. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna, lägg i köttet och bryn det runt om. Lägg sedan över köttet i en ugnsform, sätt in i ugnen och stek filén i cirka 20 minuter. Köttet är klart när innertemperaturen är 65–68 grader och köttet lite lätt rosa inuti.

  6. Låt köttet kallna och skär det i tunna skivor. Pensla med olivolja smaksatt med en nypa peperoncino. Servera köttet överstrött med rivet citronskal och persilja.

  7. Rosta pinjenötterna under omröring i en torr stekpanna. Passa noga så att de inte bränns. .

  8. Hetta upp olivolja i stekpanna. Fräs först löken i ett par minuter och tillsätt sedan sellerin och stek tills allt mjuknat. Lägg över på en tallrik. Häll olivolja i samma panna, pressa försiktigt ur vattnet ur auberginetärningar och stek dem på god värme cirka 3–4 minuter. Lägg tillbaka löken och sellerin i pannan och tillsätt sedan tomater, oliver, pinjenötter, kapris, en nypa socker och vinäger. Låt alltsammans fräsa i cirka 10 minuter. Strö sedan över basilikablad.

  9. Servera köttet med kall eller varm caponata.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Buffé