Läste sin journal på nätet – tog sitt liv

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Psykiatrin i Skåne blev 2015 först i landet med att införa möjligheten att läsa sin journal på nätet. Beslutet var inte okontroversiellt. Nu anmäler en chefläkare vid psykiatrin i Jönköpings län vad som kan vara det första självmordet direkt kopplat till att en patient läst sin journal på nätet.

avAftonbladet

JÖNKÖPING

En chefläkare vid psykiatrin i Eksjö har gjort en Lex Maria-anmälan efter att en patient begått självmord efter att ha läst sin journal på nätet och sedan inte fått tag på sin vårdkontakt, rapporterar P4.

Patienten kom oanmäld till kliniken på Höglandet för att få tala med sin fasta vårdkontakt, som befann sig på semester. Patienten skickades därför hem.

Enligt anmälan skickade patienten därefter ett mejl till den fasta vårdkontakten med synpunkter på innehållet i sin journal. Några dagar senare hittades patienten död i sitt hem.

– Detta är vad jag vet det första fall man tror att journalen på nätet kan ha bidraget till en allvarlig vårdskada, säger Elin Roos af Hjelmsäter till Nyhetsbyrån Siren.

Det var psykiatrin i Region Skåne som i september 2015 blev först i landet med att i införa möjligheter för patienter att läsa sin journal på nätet.

Källor