Stenbrott i Skåne kan tömmas i jakt på saknade Lelle

Foto: HILLERGREN ANDREAS/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bild från polisens dykningar vid Jedenryd i oktober förra året. Nu vill man pumpa bort vatten för att lättare kunna undersöka en annan mer svårtillgänglig plats i det gamla stenbrottet.

avAftonbladet

MALMÖ

Polisens Kalla fall-grupp undersöker möjligheten att delvis tömma Jedenryds stenbrott norr om Kristianstad på vatten. Orsaken är fortsatta misstankar att kvarlevorna efter den försvunne Lelle Hildebrand kan finnas där, rapporterar Kristianstadsbladet.

Tillsammans med Lelle försvann också en väska med 74 000 kronor efter rockgruppen Hammerfalls spelning i Sölvesborg den 25 januari 1999. Enda spåret sedan dess är en upphittad slips.

Vid tiden för Lelles försvinnande fanns en skogsväg som gick ända fram till stenbrottets gamla ramp. Rakt under har man redan letat med dykare så sent som i höstas. Det som nu är aktuellt är att söka längre ut. För att underlätta det arbetet vill man ha bort vattnet.

Länsstyrelsen, som måste ge tillstånd, bekräftar att man fått frågor. Däremot inte något konkret förslag på hur arbetet skulle gå till.

Generellt ser ansvariga vid Naturvårdsverket inte några problem, så länge marken har möjlighet att ta emot det vatten som pumpas upp.

– Vi ser inte att det finns något djur- eller växtliv som kan ta skada. Det här är dessutom en bra tid på året om de skulle kunna komma igång och pumpa ganska snart eftersom det nu är låg biologisk aktivitet, säger Maria Nitare, vattenhandläggare vid Länsstyrelsen Skåne, till tidningen.

Källor

ARTIKELN HANDLAR OM