74-åring sattes naken i cell i timmar

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

avAftonbladet

MALMÖ

En 74-årig man som gjort motstånd mot polis i samband med ett bråk placerades i fyra timmar helt naken i en arrestcell i Lund, utan varken filtar eller madrass. Nu har JK beslutat att 74-åringen ska ha 10 000 kronor i skadestånd, rapporterar Skånska Dagbladet.

74-åringen hamnade i bråk med nya ägaren till en fastighet han sålt i Växjö i Småland. I samband med tillträdet ville 74-åringen hämta saker. Något nya ägaren inte gillade utan ringde polis.

74-åringen ville inte låta sig avvisas av patrullen som dök upp utan gjorde motstånd, vilket slutade med att han brottades ned och fick handfängsel. Enligt polisen tvingades han sedan lämna ifrån sig alla kläder och placerades naken i arrestcellen eftersom man ansåg att det fanns självmordsrisk.

Enligt 74-åringen nekades han även att gå på toaletten och urinerade därför i cellen. Han menar också att han inte varit aggressiv mot poliserna utan rädd, kränkt och upprörd.

Mannen själv ville ha 50 000 kronor. Men JK menar att omhändertagandet i sig inte var fel. Däremot var det fel att den äldre mannen inte fick något att värma sig med i cellen. Dessutom att behandlingen under omhändertagandet inte var i linje med Europakonventionen.

Källor

ARTIKELN HANDLAR OM

Lund

Brott

Senior

Växjö

Småland