Kraftig ökning av bedrägerier i Stockholm – 70 nya fall per dag

Foto: Nesvold, Jon Olav / TT NYHETSBYRÅN

avAftonbladet

STOCKHOLM

Antalet personer som drabbas av någon form av datorbedrägeri, främst kortbedrägeri, har ökat kraftigt i Stockholms län. Det anmäls nu cirka 70 nya fall varje dag men nästan inga leder till åtal, rapporterar Mitt i Stockholm.

Förra året anmäldes 26 313 fall av datorbaserade bedrägerier i Stockholms län. En ökning med 25 procent jämfört med året innan. Nästan hälften läggs ner direkt.

Läget vid bedrägeriroteln har varit så pressat senaste månaderna att ansvariga beslutat om utredningsstopp på alla fall där summan understiger 5 000 kronor.

– Det var aldrig riktigt så allvarligt som ett stopp, men vi fick prioritera hårdare vilka ärenden som skulle utredas och de med mest akuta åtgärder för att säkra bevisning fick gå först. Men nu har vi rekryterat nästan 40 resurser till och är tillbaka i vanliga rutiner igen, säger Jessika Nilsson, chef för bedrägerisektionen vid Stockholmspolisen, till tidningen.

Att så få fall leder till åtal beror på det ofta mycket dåliga bevisläget, inte minst för att kortbedrägerier ofta sker från utlandet. Från Polisens håll efterlyser man större ansvar och brottsförebyggande åtgärder från banker och finansinstitut.

Källor

ARTIKELN HANDLAR OM