Kidnappades av familjen — trots skyddat boende

Foto: ANNA TÄRNHUVUD AFTONBLADET 85705

avAftonbladet

MALMÖ

En tonårsflicka hade skyddat boende — trots det lyckades familjen kidnappa henne och föra henne utomlands, skriver Malmö Lokaltidning.

Nu anmäler kommunen sig själv enligt lex Sarah.

Det var i somras som flickan fick lov att träffa sin familj utanför boendet, varpå de tvingade iväg henne till ett annat land.

Polisen lyckades spåra och gripa flera släktingar och sex veckor efter kidnappningen befann sig flickan åter i Sverige. Men hennes vistelse utomlands har satt djupa psykiska spår, vilket framgår av den lex Sarah-anmälan som kommunen nu har lämnat in.

”Den enskilde har själv uttryckt att hon under resan utomlands trodde att hon skulle bli dödad och hon hoppades att gränspoliserna i de olika länder som de körde igenom skulle stoppa dem”, står det att läsa.

Nu ska Inspektionen för vård och omsorg ta ställning till om socialtjänsten agerat korrekt. Samtidigt meddelar kommunen att man vidtagit åtgärder. Bland annat ska samarbetet mellan mellan socialtjänsten och det skyddade boendet förtydligas och personalen ska utbildas i hedersfrågor.

Flickans pappa, bror och morbror åtalas nu för olaga frihetsberövande, uppger Malmö Lokaltidning.

Källor

ARTIKELN HANDLAR OM