ÅSIKT

Att betala skatt är ett hållbart företagande

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Thinkstock

I somras lanserade den svenska regeringen en handlingsplan för att genomföra FN:s principer för företag och mänskliga

rättigheter. Handlingsplanen innebär att företagen måste anta en policy om mänskliga rättigheter, har näringsminister Mikael Damberg (S) meddelat.

– Syftet här är inte att lägga på mer administration utan att svenska företag ska vara innovativa och hänga med i utvecklingen.

Men, har Damberg senare lagt till:

– Många svenska företag är redan nu bra på hållbart före­tagande och ligger i framkant. De ser en tydlig hållbarhets­profil som en konkurrensfördel, H&M är ett bra exempel på detta, liksom Ikea.

Nästan alla vill ägna sig åt CSR

Nästan alla företag vill vara hållbara och ägna sig åt det som på utrikiska kallas CSR. Det innebär att företag införlivar social och miljömässig hänsyn i sin verksamhet för att bidra till en hållbar utveckling. Man tar helt enkelt samhälls­ansvar. Om man vill vara ett riktigt CSR-företag så ska man motarbeta barnarbete, ta miljöhänsyn, verka för öppenhet och konsumentskydd och motverka mutkulturer. Så vill nästan alla företag framstå.

Men läser man svenska stor­företags hållbarhets­rapporter så är det i princip inget som berättar hur mycket de bidragit till samhället där de verkar genom sina skatteinbetal­ningar.

Aggressiva skatteupplägg

Vintern 2014 avslöjades hur den statliga skattemyndigheten i Luxemburg hjälpt hundratals internationella företag med

aggressiva skatteupplägg. Med ­benägen hjälp av myndigheterna hade svenska företag som möbeljätten Ikea, banken SEB och riskkapitalister som EQT och Nordic capital i åratal lyckats minska sin skatt ­rejält. Vissa storbolag hade till och med lyckats så bra med sitt trix­ande att de ­inte betalar en spänn i bolagsskatt. Att ta samhälls­ansvar är viktigt, att betala skatt är inte lika viktigt. Enligt The Economist visar forskning att de företag som ägnar sig allra mest åt CSR också är de som lägger ned mest energi på att försöka undvika skatter.

Gör allt för att inte betala

Att svenska bolag som kontrollerar vår välfärd och tjänar miljoner på att du och jag betalar vår skatt gör allt för att inte betala och samtidigt skryter om att de tar socialt ansvar är lite svårsmält. Att betala sin skatt så att ens framtida anställda får en skolgång, att ens anställda kan lämna sina barn på förskolan, att ens anställda kan ta bussen till jobbet borde nog betraktas som hållbart företagande det med. Att ha en ordning där både företag och hushåll bidrar med resurser till det offentliga har fungerat rätt bra. Om det borde Mikael Damberg också tala med svenska företag.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM

Luxemburg

EQT

Ikea