ÅSIKT

Raseriet mot streckkvinnan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Privat
En undersköterska utan ansikte
LEDARE

I åratal har landets största sjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, kämpat med ett växande budgetunderskott. I fjol blev resultatet minus 326 miljoner kronor, och sedan början av mars är det tillfälligt rekryteringstopp.

Nu flaggar sjukhusledningen för att 300 heltidstjänster ska bort. I huvudsak avslutar man vikariat för undersköterskor. ”Panikåtgärder”, säger Kommunals fackklubb på sjukhuset. Vårdförbundet varnar för att utan undersköterskor kommer arbetet bli tyngre för redan svårrekryterade sjuksköterskor.

Streckgubbe

I veckan kunde Borlänge Tidning berätta om en bok som landstinget i Dalarna tagit fram för patienter med språksvårigheter. På en sida i boken syns tre figurer och under dem står det läkare, sjuksköterska och undersköterska. Läkaren har stetoskop och läkarrock, sjuksköterskan en klocka på bröstet. Undersköterskan är ritad som en streckgubbe, utan ansikte och med bara en hand.

– Den visar hur vi undersköterskor ofta förminskas och ses som mindre viktiga inom vården. Vi visas här som någon slags halvfärdig streckgubbe. Så vill vi inte avbildas, varken internt eller inför patienterna, säger undersköterskan Lina Lek Hjertedal till Dagens Nyheter.

I januari meddelade Försäkringskassan att trots att sjuktalen nu minskar så sticker kommun- och landstingssektorn ut. Bland arbetarkvinnor - vårdbiträden, barnskötare och personliga assistenter - ökar fortfarande sjukskrivningarna. Allra sjukast är dock undersköterskor.

Kön och klass

Inom vård och omsorg arbetar i dag mer än hälften av Kommunals medlemmar deltid. Ofta därför att det helt enkelt inte erbjuds några heltidstjänster. Ibland beror det på att jobbet är så tungt att deltid blir enda sättet att orka. Arbetsmiljöverket har i flera granskningar visat att det finns ett samband mellan höga sjuktal, dålig arbetsmiljö och kvinnodominerade arbetsplatser.

Det handlar om kön och det handlar om klass. När kvinnors situation på arbetsmarknaden präglas av otrygga anställningar och deltidsarbete som gör det svårt att ha en förutsägbar tillvaro och en stabil ekonomi ökar risken att bli sjuk.

Det finns en nedvärderande syn på det arbetarkvinnor bidrar med. Det går igen när Sahlgrenska bestämmer sig för att skicka hem undersköterskor och det går igen när landstinget i Dalarnas tecknar dem som streckgubbar med bara en hand.


avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM