ÅSIKT

Kristersson klär inte i offerkofta

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Urban Andersson
LEDARE

Moderatledaren Ulf Kristersson är förgrymmad.

Gustav Fridolin har haft fräckheten att kalla Kristerssons jultal om att ”i Sverige talar man svenska” för signalpolitik.
Ett ”tramsigt missförstånd” tyckte Kristersson i Svenska Dagbladet i går.

På samma sätt bemöter han i stort sett alla invändningar numera. Kristersson är ständigt missförstådd och framställer sig gärna som huvudet högre än sina kritiker.

- Jag tycker svensk politik är tjafsig, sa han då han valdes och lovade ett mer "vuxet" samtal.

Som nättroll

Men Moderaterna lever inte som de lär. I sociala medier uppför sig flera av partiets riksdagsledamöter som skolgårdsmobbare och är svåra att skilja från vanliga nättroll. Och Kristersson har själv kallat Stefan Löfvens politik ”intellektuellt torftig”.

I samma intervju i Svenska Dagbladet där Kristersson ojar sig över Gustav Fridolins ton kallar han integrationen en "tickande bomb".
Vuxet.

Var då jultalet om svenska språket "signalpolitik"?

Ja, det innehöll ju inga politiska förslag som löser problemet. Ulf Kristerssons avsikt var bara att provocera i gång en debatt och sedan ta på sig offerkofta och spela missförstådd.

Syftet med debatten var bara mer debatt.

Reformer saknas

Det är "intellektuellt torftigt" men tyvärr typiskt för Moderaternas retorik numera. Allt är signalpolitik, nästan inget är på riktigt. Partiet målar Sverige i mörka färger, ett land förött av arbetslöshet, invandring och kriminalitet.

Men genomarbetade reformer lyser med sin frånvaro. Ulf Kristersson påminner på den punkten mer om en ledarskribent på Göteborgsposten än en partiledare. Han recenserar samtiden - han skapar den inte.

I sak är det naturligtvis bara fakta att man behöver kunna svenska för att klara sig på arbetsmarknaden. Liksom att man behöver betydligt mer än så. Ulf Kristersson ondgör sig över hur "barn kan vara födda i Sverige och fortfarande tala dålig svenska när de går ut nian".

Inget ur händerna

Men det är ju den segregerade skola som Kristersson själv har varit med och drivit fram som skapat situationen. Under Fredrik Reinfeldts regering där Kristersson var minister ökade skolsegregationen samtidigt som resultaten stadigt sjönk.

Problemet för Ulf Kristersson är inte att hans signalpolitik är missförstådd utan att den inte löser något. Han blir bara ett stort ordmoln.

När man pratar med Moderater är snacket om Kristersson att hans största problem är förmågan att få saker ur händerna. Att det blir mycket snack och lite verkstad.

Hittills verkar de ha en poäng.

ARTIKELN HANDLAR OM