ÅSIKT

Högern tror att skatt är stöld

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Skärmdump
Timbros chefsekonom Jacob Lundberg har gjort en film där han förklarar hur den liberala tankesmedjan ser på svenska inkomstskatter.

Den svenska högerns löften går inte ihop. De lovar fler poliser, bättre skolor, minskad segregation och högre löner till vårdpersonal och lärare. Samtidigt vill de sänka skatterna.
Längst går givetvis Moderaterna – nästa år vill de sänka skatterna med 22 miljarder kronor. Det är den största skattesänkningen sedan Alliansregeringen införde det första jobbskatteavdraget 2006.

Timbros ”Lyxfällan”-undervisning

Den nyliberala tankesmedjan Timbro släppte i veckan en video som snabbt spred sig på nätet där de med "Lyxfällan"-pedagogik försöker förklara hur mycket en svensk sjuksköterska egentligen betalar i skatt. Genom att ohederligt klumpa ihop arbetsgivaravgifter med moms och kommunalskatt blir det snabbt bara knappt hälften kvar av lönen.

Filmen förklarar inte lika tydligt att löntagare får tillbaka delar av arbetsgivaravgiften i form av pension eller försäkring om man blir sjuk, arbetslös eller är föräldraledig. Det talas heller inte om vad vi får för skatten i samhällsservice, för i delar av högern är skatt alltid stöld från den enskilde.

Stora ideologiska valfrågan

I år har skattefrågan dragit ihop sig till att bli en av de stora ideologiska stötestenarna. Allianspartierna har nog aldrig varit så oense om något, och Ebba Busch Thor har öppet attackerat Annie Lööf om hur de gemensamt ska sätta stopp för några ytterst blygsamma skattehöjningar.

Det är blott ett år kvar till valet men ändå är det helt otänkbart för riksdagens borgerliga partier att personer med en månadsinkomst på över 55 000 kronor ska tvingas betala 200 kronor mer i skatt per månad.

Att en stor grupp pensionärer får sänkt skatt eller att barn och äldre får gratis sjukvård spelar ingen roll. Man vill gärna tala om att minska klyftorna i samhället, men det ska aldrig kosta något.

Tankemodell som påminner om löpsedlar

I ett solidariskt samhälle vinner alla på en skattepolitik som motverkar klyftor och ger resurser åt skola, vård och omsorg.
Högerns tankemodell påminner mer om kvällstidningarnas årliga löpsedlar: "Blev du en vinnare på budgeten?". Där är vinnaren alltid den som råkat få ett par hundra extra i plånboken.
Att gå till val på löften om ökade klassklyftor är kanske ingen framgångsmodell i Sverige – men det vore i alla fall hederligt. Det är ju det Moderaterna vill, egentligen.

avJonna Sima

ARTIKELN HANDLAR OM

Timbro

Lyxfällan