ÅSIKT

Ingen äcklig potatis till gamla människor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Vanja Karlsson gillar inte maten.
LEDARE

Långväga matlåda.

Läste ni berättelsen om Vanja Karlssons oätliga matlåda?
Den innehöll kalkon och potatis som tillagats i Märsta för att sedan fraktas till Göteborg där den åter lastats om för vidare transport till småländska Vaggeryd.

– Tänk dig själv potatis som varit förpackad på det här viset, den är ju inte ätbar, konstaterar Vanja Karlsson, 82, och visar upp sin torftiga måltid.

Sju kalla lådor

Förr fick hon daglig leverans av nylagad mat från det kommunala köket i Vaggeryd. Men nu snålar kommunen in och köper färdiglagade lådor från Sodexos matfabrik norr om Stockholm. En gång i veckan kommer sju kalla matlådor hem till Vanja.
Moderata Ann-Katrin Löfstedt är socialnämndens ordförande i Vaggeryd. Hon tycker att Vanja Karlsson fått ökad valfrihet eftersom hon numera kan välja vilken dag i veckan hon vill äta kalkonen.
Det är nog att dra valfrihetsbegreppet lite väl långt. I själva verket gör Vaggeryds kommun som så många andra kommuner i Sverige. De följer socialtjänstlagen som säger att gamla människor bara har rätt till skälig levnadsstandard. Det vill säga halvtaskig mat i en plastlåda.

75 000 undernärda

Nu har Sveriges olika pensionärsorganisationer gått samman i kravet på en bättre levnadsstandard för landets gamla. Socialtjänstlagen ses över av enmansutredaren Margareta Winberg och pensionärerna vill att begreppet "skälig levnadsstandard" ändras till "god levnadsstandard".

Den dåliga maten är bara ett exempel på hur gamla människor behandlas i äldreomsorgen. Trots att Socialstyrelsen så tydligt slår fast att äldre personer behöver uppleva måltiderna som positiva eftersom för lite eller fel mat kan få förödande konsekvenser. Förr ett år sedan slog även geriatrikprofessorn Yngve Gustafson larm om att 75 000 gamla lider av undernäring. Så sluta nu att frakta potatis över hela landet och ge de gamla en god levnadsstandard.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM