ÅSIKT

Aktivisterna har fel - alla behöver inte bli vego

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AFTONBLADET / 85204

Det är dags att damma av grillen. Meteorologerna lovar supervärme till helgen så det bör bli grillpremiär.
Svenskarnas favoriter på gallret är fläskfilé, nötkött, grillkorv, kyckling och kryddiga korvar. Först på sjätte plats kommer grönsakerna. På sommaren förvandlas vi till grottmänniskor. Köttet slits i stora bitar.

Cancer och klimat

Innerst inne vet vi att vi borde minska på köttintaget. För att inte få cancer, för att rädda klimatet. För att grisarna far illa och för att kycklingen kan innehålla campylobacter. Rött kött är faktiskt lika farligt som rökning.
Ändå står vi där i solnedgången och vänder vår ytterfilé över elden. Jag vet, det är patetiskt.
Men alla behöver faktiskt inte bli vegetarianer. Det handlar snarare om att välja rätt sorts kött. Vi måste välja närodlat, ekologiskt och kravmärkt. Jag vet, det är jättedyrt, men om vi bara köper kött någon gång i veckan har vi råd.

Öppna landskap

Dessutom behöver vi de betande djuren här i Sverige. De öppnar landskapet så att vi får hagar och ängar där växter, insekter och fåglar kan leva. Utan många olika arter blir ekosystemen utarmade och jorden fattig. Ekologisk produktion gör naturen mindre sårbar och bättre rustad för klimatförändringar.
Djurrättsaktivisterna har fel. Djur är inte människor.

Köttätande människor hatar inte djur, de gör precis som vargen när den dödar en älg eller havsörnen när den tar en fisk. Köttätarna lever på den föda de alltid har gjort.

Bönderna hotas

Det är dålig djurhållning och långa transporter som ska motarbetas och enklast gör vi det genom att köpa närodlat. Det finns ingen anledning att hota och hata svenska bönder. I veckan har vi läst om svenska bönder som utsätts för grova angrepp, både fysisk och i sociala medier. En djuruppfödare i Halland drabbades av maskerade aktivister som tog sig in på gården och attackerade honom och hans son.

– De ville låsa in mig i källaren och skicka mig på slakt, berättar en roslagsbonde för Dagens Nyheter.
En värmländsk bonde hotades på Facebook: "Får jag ta din dotter, våldta och ta barnen av henne för att sälja hennes mjölk o när hon slutar att ge mjölk dödar jag henne."

Djur kan inte prata

Var fjärde lantbrukare är ofta rädd för att bli måltavla för militanta djurrättsaktivister, konstaterar LRF. Var femte bonde känner någon som utsatts. Var sjunde vågar inte berätta att de äger djur.
Om vi vill värna djuren och rädda klimatet är det de här bönderna vi borde skydda. Det är deras kött vi ska lägga på grillen i sommar.

Kanske är det Disney som präglar aktivisternas syn på djur, men djur kan inte prata och ladugårdar är inte läger. Dock ska djur mötas med stor respekt och det är därför vi ska välja närodlat och ekologiskt.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM

Lantbruk

Kor